În general, băncile din zona euro depind în mare măsură de finanţări alternative, unele dintre ele având solicitări de refinanţare alternativă pe termen scurt. Condiţiile actuale de pe piaţă pot stimula băncile să recurgă la finanţări pe termen scurt, ceea ce atrage noi vulnerabilităţi, din cauza ratei crescute de rostogolire a creditelor şi de reevaluare rapidă. De asemenea, unele dintre poziţiile pe termen scurt deţinute de băncile europene sunt finanţate cu capital de pe pieţele fondurilor americane, ceea ce măreşte riscul unor retrageri rapide.
‘Rezultatul este că băncile globale se găsesc în faţa unui zid de datorii care se apropie de scadenţă, 3,6 trilioane USD urmând să ajungă la maturitate în următorii doi ani’, avertizează FMI. În zona euro, cea mai mare urgenţă o reprezintă reducerea costurilor de finanţare pentru acele datorii suverane care sunt supuse celei mai mari presiuni de piaţă.
Pentru alte economii cu poziţii fiscale vulnerabile, în special SUA şi Japonia, este esenţial să fie elaborate planuri de reducere a deficitului pe termen mediu, pentru a putea păstra încrederea investitorilor.
‘Deşi aceste economii continuă să beneficieze de costuri de finanţare extrem de reduse, ele nu vor rămâne mereu imune la deteriorările fiscale’, avertizează FMI.
Şi în economiile emergente se înregistrează fluxuri de capital străin în momentul în care încep să se reducă deficitele şi să crească inflaţia, iar majorarea dobânzilor poate atrage noi intrări de capital.
‘Aceste influxuri pot complica eforturile de a ţine sub control cererea internă prin politici monetare restrictive’, arată experţii FMI, care adaugă că intrările de capital străin pot accentua dezechilibrele financiare şi vulnerabilităţile din economiile emergente.
‘Dacă influxurile de capital se dovedesc a fi pe termen lung, în special în contextul unei dezvoltări a economiei, va trebui ca politicile să se bazeze din ce în ce mai mult pe măsuri macroeconomice, care să includă creşteri ale dobânzii de referinţă, rate de schimb mai flexibile şi ajustări fiscale, pentru a evita supraîncălzirea, acumularea riscurilor financiare şi subminarea credibilităţii politicilor’, afirmă autorii Raportului FMI.
SURSA: Agerpres