Restanţele bugetare ale companiilor mari au scăzut în trei luni cu 17%, de la 6,13 miliarde lei în decembrie 2008 la 5,088 miliarde lei în marie, în contextul în care al doilea mare datornic, Remin, a intrat în insolvenţă, iar jumătate dintre primii zece debitori sunt companii din cadrul CFR.

„Compania Remin Baia Mare a intrat în stare de insolvenţă, de aceea nu mai apare în listă”, a precizat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Remin avea la finele lunii decembrie datorii la bugetul general consolidat de 485 milioane de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, Compania Naţională a Huilei a rămas cel mai mare datornic, cu obligaţii la bugetul general consolidat de 3,27 miliarde de lei, mai mult de jumătate din totalul plăţilor restante de la această categorie de contribuabili.

Suma de 5,09 miliarde de lei reprezintă datoriile cumulate ale societăţilor mari la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.

Cea mai mare parte a restanţelor marilor contribuabili este la bugetul asigurărilor sociale de stat, cu un total de 2,53 miliarde de lei, în scădere de la 2,99 miliarde de lei la finele anului trecut.

În acelaşi timp, datoriile la bugetul de stat se ridică la 1,95 miliarde de lei, în scădere cu 18,4% faţă de soldul din decembrie, de 2,39 miliarde lei.

La bugetul asigurărilor de şomaj, marii datornici aveau de plătit la sfârşitul lunii martie suma de 289,13 milioane de lei, iar la bugetul asigurărilor de sănătate datoriile totalizau 305,6 milioane de lei.

  • După intrarea în insolvenţă a Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin, locul al doilea în clasamentul datornicilor este ocupat de Societatea Naţională a Cărbunelui, care a urcat astfel o poziţie, având datorii bugetare totale de 367 milioane de lei, cu 21 de milioane lei mai mult decât la sfârşitul exerciţiului financiar precedent.
  • Pe locul al treilea se poziţionează UCM Reşiţa, în urcare cu o poziţie şi cu datorii de 262,42 milioane de lei. La finele anului trecut, datoriile companiei erau de 258,34 milioane de lei.
  • Dintre primii zece mari debitori, jumătate sunt companii din cadrul CFR. Trei companii se regăseau pe listă şi în luna decembrie, iar două societăţi au intrat în primele trei luni.
  • Astfel, Electrificare CFR SA s-a situat pe locul patru, cu datorii totale 253,4 milioane de lei, cu 11,7% mai mult decât obligaţiile restante de 226,82 milioane de lei din decembrie 2008.
  • Compania Naţională de Căi Ferate CFR a urcat trei poziţii în clasamentul datornicilor la finele primului trimestru, până pe locul cinci, cu restanţe de 250,296 milioane de lei, nivel aproape dublu comparativ cu 137,69 milioane de lei la finele lunii decembrie.
  • Aceleaşi companii ca şi la finele lunii decembrie ocupau poziţiile şase şi şapte, respectiv Moldomin SA, cu datorii la bugetul general consolidat de 178,6 milioane de lei, şi Electroputere SA, care avea restanţe în valoare de 148,19 milioane de lei.
  • Pe poziţia a opta, nou intrată în clasamentul primelor zece debitori la buget, este CFR Marfă SA, cu datorii de 134,04 milioane de lei.
  • Locul nouă a rămas, de asemenea, neschimbat, fiind ocupat de Telecomunicaţii CFR, cu datorii de 113,57 milioane de lei.
  • Lista primilor zece restanţieri la bugetul general consolidat este încheiată de CFR Marfă SA, cu datorii de 108,86 milioane de lei, care a înlocuit-o pe codaşa clasamentului din decembrie, Termoelectrica SA, ale cărei datorii s-au ridicat la finele primului trimestru la 87,84 milioane de lei.

Marii contribuabili sunt companiile care au o cifră de afaceri anuală de cel puţin 70 milioane de lei.