Valoarea nominală totală a împrumuturilor bancare acumulate de omul de afaceri Ioannis Papalekas prin intermediul companiei Globalworth, listată la Bursa de la Londra, se ridică la 243,8 mil. euro, potrivit rezultatelor financiare pentru primul trimestru din acest an.
Cu excepţia împrumutului accesat de Papalekas de la UBS pentru construcţia turnului de birouri Bucharest One, în valoare de 65,5 mil. euro – care a fost preluat de fondurile americane York Capital şi Oak Hilll, cel mai mare credit îl are deschis la consorţiul format din National Bank of Greece (NBG) şi Bank of Cyprus, în valoare de 41 mil. euro; creditul a fost utilizat pentru finanţarea dezvoltării clădirii de birouri BOC, parte a complexului UpGround de pe Blvd-ul Dimitrie Pompeiu. De la acelaşi consorţiu a fost obţinută finanţare şi pentru construcţia clădirii BOB (17 mil. euro), iar NBG a finanţat singură şi ansamblul rezidenţial UpGround (34 mil. euro), ambele proiecte parte ale aceluiaşi complex denumit UpGround. Împrumuturile vor ajunge la maturitate în decembrie 2018.
Papalekas a mai obţinut în mai 2011 un credit în valoare de 2,97 mil. euro de la Marfin Bank, bani utilizaţi pentru achiziţia a 23 de apartamente din ansamblul rezidenţial UpGround. Globalworth a rambursat integral creditul în 27 iunie 2014. În aceeaşi dată a fost rambursat şi creditul de 1,88 mil. euro deschis la Unicredit Ţiriac Bank, folosit pentru achiziţia a două apartamente în UpGround.
Papalekas s-a mai împrumutat cu circa 14 mil. euro la Bancpost, bani folosiţi pentru transformarea City Mall în spaţii de birouri. Acest credit va ajunge la maturitate în martie 2019.
La finalul primului trimestru al acestui an, valoarea proprietăţilor acumulate de Ionnis Papalekas a fost de 490,7 mil. euro, iar raportul dintre valoarea creditelor bancare şi cea a activelor (loat to value) era de 49,7%.
În portofoliul Globalworth se regăseau, la sfârşitul lunii martie 2014, clădirile BOB, BOC şi ansamblul rezidenţial UpGround, toate parte a complexului Upground, clădirea de birouri Tower Center Internaţional (sediul Hidroelectrica), City Offices (fostul City Mall) şi o serie de terenuri pentru dezvoltare.
Citiţi şi Reţeaua celui mai influent investitor imobiliar din România