Îndatorarea excesivă a Victoria Holding, societatea care administrează City Mall – amplasat lângă cimitirul Bellu, a dus la scăderea considerabilă a autonomiei și a stabilității financiare a acesteia, cu implicații asupra capacității de autofinanțare.
„Din analiza ratelor de structură a pasivului, se observă faptul că în anii 2009 şi 2010, s-a diminuat considerabil rata autonomiei financiare globale, raportul dintre capitalurile proprii ale societăţii şi totalul pasivului fiind de -187,45%. De asemenea, în raport invers proporţional cu rata autonomiei financiare, a crescut rata îndatorării globale, la 287,23% în cursul anului 2010, reflectând o situaţie extrem de nefavorabilă pentru societate“, se arată în raportul Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorului judiciar al societăţii.
O altă cauză deloc de neglijat, în opinia experţilor lichidatori, este aglomerația în partea de sud a Capitalei, pe sectorul centrelor comerciale. În ultimii patru ani, s-au deschis trei malluri, iar în februarie 2010 cel de-al patrulea, respectiv Sun Plaza – cu o suprafaţă construită de 210.000 metri pătraţi, care cuprinde, printre altele, 80.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale (de circa patru ori mai mare decât cea oferită de City Mall – 19.000 mp) şi o clădire de birouri clasa A, cu o suprafaţă închiriabilă de 8.300 metri pătraţi.
„Înmultirea acestor complexuri de magazine a adus după sine scăderea gradului de ocupare a spațiilor de închiriere, micșorarea numărului de vizitatori pe zi, precum și un interes mai scăzut pentru noi contracte. Aceste probleme au fost potențate și de intrarea în insolventa a unor retaileri ce aveau spații deschise în complexul deținut de societate (Victoria Holding n.red.) sau de plecarea altora, care au fost nevoiți să părăsească piața românească, acestea fiind consecințele apărute pe fondul instabilității economice actuale, care afectează toate domeniile de activitate“, argumentează autorii raportului.
De asemenea, pe măsura scăderii traficului în cadrul City Mall, pe parcursul anului 2009 şi 2010 s-a înregistrat și o creștere a datoriilor acumulate de către chiriași către Victoria Holding.
Lista păgubiţilor
De departe cea mai mare sumă o are de recuperat UniCredit, respectiv 36,7 mil. euro, urmată de Bancpost care are de recuperat 5,15 mil. euro.
Şi 18 angajaţi ai firmei s-au înscris la masa credală, cu creanţe salariale ce depăşesc 18.000 de euro. În fruntea listei este însuşi directorul mall-ului, Mihai Agaficioaia care are de recuperat de la firmă 3.500 de euro.
O parte dintre chiriaşii centrului comercial au şi ei de recuperat sume importante. Printre aceştia se numără Billa, Benvenuti sau Sprider.