Electrocentrale Bucureşti (Elcen) ar putea primi o perioadă de graţie de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eşalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani, a declarat atăzi Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN.
'Noi ieri am avut un CA al Elcen, în trei runde, şi în ultima rundă am ajuns şi la o formulă finală de a accepta continuarea relaţiilor comerciale în condiţiile în care ne acceptă o perioadă de un an de graţie şi o eşalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acţionar, se pare că acceptă această variantă şi vom avea gaze ca să producem apă caldă şi căldură pentru bucureşteni', a spus Nicolaescu.
El a precizat că nu vor fi probleme cu apa caldă şi căldura în această iarnă.
Un comunicat al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz remis, vineri, AGERPRES, anunţa că, în data de 12 noiembrie, Consiliul de Administraţie al companiei a luat act de faptul că nu a fost îndeplinită condiţia stabilită pentru 'continuarea relaţiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015' şi anume aceea de a prezenta, până la data respectivă, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz.
'Până la data prezentei, Electrocentrale Bucureşti S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane de lei către Romgaz, nu a solicitat prelungirea relaţiilor contractuale, cu respectarea condiţiilor solicitate de Romgaz, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante, însoţit de instrumente de garantare. Romgaz îşi exprimă disponibilitatea de continuare a relaţiilor contractuale cu Electrocentrale Bucureşti S.A., numai în condiţiile respectării prevederilor legale şi a intereselor companiei şi ale acţionarilor acesteia', spunea comunicatul citat.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitraşcu, a declarat vineri că bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură dacă CGMB nu intră în procedură de urgenţă şi nu aprobă bugetul.
"Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuţia bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poţi cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, aceşti bani nu vor putea fi viraţi în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri şi cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri şi cheltuieli", a declarat Dumitraşcu.
ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filiala a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii şi Mediului de Afaceri este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de Romgaz (2,49%).
Sursa: Agerpres