Mihai Gherman, directorul general adjunct al Intrarom, spune ca in ultimele cinci luni au existat intr-adevar anumite dificultati in derularea contractelor cu RomTelecom, dar crede ca este vorba de o situatie conjuncturala. „Cred ca in final lucrurile se vor limpezi la RomTelecom. Este adevarat ca valoarea contractelor nu mai este aceeasi ca in 2001”, spune Gherman. Emil Vislouguzov, directorul Alcatel, a refuzat sa comenteze situatia datoriilor pe care grupul francez le are de recuperat.
Panagiotis Kargados, directorul general al RomTelecom, a declarat ca pentru a iesi cu bine din situatia delicata in care se gaseste in momentul de fata, compania are nevoie de 450 milioane de dolari. Acesti bani se adauga celor 200 milioane de dolari, cu cat se poate autofinanta anual RomTelecom (profitul brut plus amortizarea). Surse din cadrul companiei spun ca datoriile totale sunt de peste 400 milioane dolari, din care 100 de milioane reprezenta datoriile curente.
Consiliul de Administratie al RomTelecom a aprobat, in toamna anului trecut, un plan de restructurare a companiei in care se vorbeste exact despre o nevoie de finantare de aproape 500 milioane de dolari. Imediat dupa discutarea acestui plan, sefii de la Atena ai OTE au eliberat un imprumut in valoare de 50 milioane de dolari. Principala conditie de eliberare a acestui imprumut a fost transformarea lui in actiuni dupa sase luni. Tot in aceasta perioada, statul roman, care este actionarul majoritar, ar fi trebuit ca, impreuna cu OTE, sa finalizeze planul de restructurare a RomTelecom, iar semnatura finala care stabilea si majorarea de capital sa fie pusa pana la 15 aprilie.
Acest lucru nu s-a intamplat, iar Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologei informatiilor, spune ca orice decizie legata de RomTelecom va fi luata doar peste cinci-sase luni.
Analistul Nicolae Oaca crede insa ca majorarea de capital este deocamdata singura solutie pentru RomTelecom. „Din nefericire, statul roman nu are o strategie pe termen lung pentru RomTelecom. Toata lumea pleaca de la ideea ca anul acesta restul de 65% din actiuni vor trece in alt buzunar”, spune Oaca. „OTE nu va mai investi sute de milioane de dolari la RomTelecom, fara ca statul roman sa nu scoata nimic din buzunar”, a spus Kargados.
Intre timp, conducerea companiei a decis anularea mai multor contracte semnate cu firmele care instaleaza fibrele optice sau cu cele care furnizeaza echipamente de telecomunicatii. Motivul principal care a stat la baza luarii acestei decizii se refera la contractele paguboase, in valoare de mai multe sute de milioane de dolari, incheiate de vechea conducere a RomTelecom cu companii grecesti care au furnizat echipamente si tehnica de calcul operatorului national.
Cele mai paguboase contracte incheiate de RomTelecom – doar cu subsidiare ale unor companii grecesti si fara efectuarea in prealabil a unor licitatii – sunt cele pentru operatorul de telefonie mobila Cosmorom. Potrivit conducerii OTE, valoarea acestora depaseste 100 miliarde de drahme (peste 269 milioane de dolari). RomTelecom detine 99% din actiunile Cosmorom. Punctele permisive ale contractului de privatizare a RomTelecom, semnat in 1998 cu statul roman, au facut ca grupul elen sa anunte cu mandrie ca redirectioneaza nu mai putin de 566 milioane de dolari din planul de investitii catre Cosmorom, o companie care nu da semne ca va inregistra profit in urmatorii doi ani. „OTE va redirectiona 300 milioane de dolari catre Cosmorom din planul de investitii de 750 milioane de dolari al RomTelecom, intr-o perioada de cinci ani”, declara George Skarpelis, fostul director general al companiei.
Surse din cadrul consultantului de privatizare Schroeder Salomon Smith Barney spun ca este posibil ca documentatia pentru vanzarea restului de actiuni ale RomTelecom sa cuprinda o recomandare legata de vanzarea actiunilor Cosmorom. „RomTelecom ar trebui sa vanda un pachet important de actiuni al Cosmorom unei companii puternice”, a spus si Nicolae Oaca.