‘Nu trebuie să fie concurenţă pe terenul cotării valutelor pentru crearea unor condiţii mai bune pentru economiile proprii’, a afirmat, joi, ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, într-o conferinţă de presă.

Aşa-numitul ‘război al valutelor’ are un protagonist, Japonia, care şi-a atras un val de critici internaţionale pentru politica sa monetară.

‘Colegii din Japonia îşi vor exprima opinia. Noi îi vom asculta şi vom evalua situaţia. Fără îndoială, în comunicatul final miniştrii vor susţine ca piaţa să continue să fie cea care determină cursul valutar’, a spus acesta.

Siluanov a subliniat că economiile sunt cele care trebuie să concureze, nu valutele, şi a precizat că G20 se va declara împotriva ‘ingerinţei administrative’.

Deşi din noiembrie trecut yenul s-a depreciat cu 25% şi cu 17% în raport cu euro şi, respectiv, dolarul, ministrul nipon de finanţe, Taro Aso, a respins criticile partenerilor săi comerciali.

Chiar în această săptămână, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G7 (SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada, Italia şi Japonia) au emis o declaraţie comună prin care şi-au exprimat dorinţa de a coopera pentru a se evita o depreciere artificială a valutelor.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, şi-a exprimat încrederea că G20 îşi va însuşi declaraţia G7 în sensul că forţele pieţei trebuie să fie cele care determină cursul valutar.

În 2010, SUA au fost criticate pentru declanşarea unei puternice deprecieri a dolarului prin politica lor monetară pentru a face faţă stagnării economice şi care a determinat alte ţări să prevină aprecierea valutelor lor.

Reuniunea va aborda, de asemenea, modernizarea sistemelor naţionale de credit şi gestionarea datoriei suverane, subiecte asupra cărora există un larg consens între toţi membrii grupului.

‘Obiectivul este ca economia, cel puţin în ţările G20, să fie mai previzibilă. Pentru aceasta trebuie să fie soluţionate problemele datoriilor’, a declarat Serghei Ivanov, şef de cabinet al preşedinţiei ruse.

În acest sens, ministrul adjunct de finanţe, Serghei Storceak, a explicat că preşedinţia rusă a G20 îşi propune să stabilească noi criterii pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei de stat.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni vineri la Kremlin cu miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale din ţările G20, pentru a aborda situaţia economiei mondiale şi măsurile vizând stimularea creşterii şi refacerea încrederii în pieţele financiare.

Vladimir Putin a dat asigurări că obiectivul preşedinţiei ruse a G20 este impulsionarea măsurilor vizând stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, fapt pentru care va fi necesară promovarea investiţiilor, a încrederii şi transparenţei pieţelor.

Agenda dezbaterilor mai cuprinde un acord-cadru pentru o creştere economică sigură şi echilibrată, reforma sistemului de valute şi a sistemelor de supervizare financiară, stabilitatea pieţelor energetice şi lupta împotriva corupţiei.

G20, al cărui summit va avea loc în zilele de 5 şi 6 septembrie la Sankt Petersburg (Rusia), reprezintă aproape 90 % din PIB-ul mondial, 80 % din comerţ şi două treimi din populaţia planetei.

În cadrul acelui summit, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va prezenta raportul său anual asupra economiei mondiale, care va include recomandări pentru diferite ţări în scopul impulsionării creşterii.

SURSA: Agerpres