Pe primul loc se situeaza Hunedoara, cu un total de 13.800 de miliarde de lei. Debitele catre bugetul de stat totalizeaza peste 9.000 de miliarde, 4.111 miliarde fiind plati restante la asigurarile sociale si 672 de miliarde la fondul de somaj. Trebuie spus ca cele mai mari datorii le au Compania Nationala a Huilei (aproape 10.000 de miliarde) si Siderurgica SA (circa 2.300 de miliarde).
Bucurestiul, cu peste 13.500 de miliarde, este pe locul doi. Aici datoriile catre bugetul de stat au o pondere mai mare (peste 85%). Campionii sunt Societatea Nationala Tutunul Romanesc (3.351 de miliarde), Compania Nationala CFR SA (2.339 de miliarde) si Termoelectrica SA (2.276 de miliarde). Urmeaza Constanta, cu 12.600 de miliarde, in jur de 12.200 fiind datorii la Fisc. Fara Petromidia, debitele companiilor constantene ar fi, insa, de doar putin peste 1.000 de miliarde.
Companiile din judetul Bacau au debite totale de 8.300 de miliarde de lei catre cele trei bugete. RAFO SA, cu 2.585 de miliarde, Rafinaria Darmanesti, cu 1.756 de miliarde, si Carom SA, cu 1.672 de miliarde, se situeaza pe primele locuri. Judetul Brasov, cu „numai” 5.600 de miliarde, se situeaza pe locul al cincilea. Cei mai mari datornici sunt celebrele companii falimentare Roman (2.245 de miliarde) si Tractorul (1.248 de miliarde).
„Traim intr-o economie a iluziei. A iluziei ca avem o rata scazuta a somajului, dar somajul ascuns e inca o data pe atat. La fel, avem acum iluzia transparentei: cunoastem lista datornicilor. Efectul ei va ramane pe termen scurt, daca nu se vor recupera, macar in parte, datoriile”, considera expertul economic Liviu Voinea.
Ironic este ca majoritatea judetelor aflate in topul datornicilor au si cea mai mare nevoie de bani. Problema cea mai mare o reprezinta persoanele scoase la pensie in loc sa fie disponibilizate, dar nu in ultimul rand somerii, chiar daca in unele cazuri acestia nu se regasesc cu totii in statistici. Un supliment pentru pensionari ar putea veni din excedentul fondului de somaj, care „a incheiat anul trecut cu un plus de 6.802 de miliarde de lei, iar pentru anul 2003 se prevede un excedent de 2.185 miliarde lei”, potrivit Adinei Croitoru, director comunicare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Cat despre somerii care nu mai beneficiaza de ajutorul statului, ei incearca sa se descurce singuri. Aidoma lor, si patronii incearca, prin tot felul de tertipuri financiare, sa nu ajunga la mana lunga a Fiscului.