Ministerul Finanțelor pregătește un proiect important pentru români. Noua măsură îi vizează pe mai mulți, printre care firme, asocieri și alte entități fără personalitate juridică.

Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect important pentru românii cu datorii

Conform documentului la care lucrează autoritățile, sunt pregătite beneficii și pentru următoarele categorii:

  • persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;
  • unitățile administrativ-teritoriale;
  • instituțiile publice.

Acestea vor putea beneficia de înlesnire la plata obligațiilor restante către bugetul statului, conform informațiilor publicate de Profit.

economie, ratele dobânzilor, procent
SURSA FOTO: Dreamstime

Ar putea beneficia de ștergerea a 85% din penalități și dobânzi

Potrivit sursei menționate, aceste categorii de persoane ar putea beneficia de ștergerea a 85% din penalități și dobânzi. Ar putea fi scutite și de alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024. Totuși, trebuie îndeplinite mai multe condiții.

În primul rând, trebuie să plătească datoriile restante la stat sub anumite condiții, arată documentul citat de sursa menționată.

Totuși, proiectul nu a fost pus în dezbatere publică până în momentul de față. Ministerul Finanțelor lucrează în continuare la acest proiect de OUG.

Un procentaj de 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal

Totodată, autoritatea pregătește o altă măsură importantă. Mai precis, un procentaj de 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal. Există anumite condiții și la această măsură. Potrivit documentului, trebuie respectate anumite condiții în ce privește utilizarea banilor.

Amintim că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit de mai multe ori, în ultima vreme, despre problema arieratelor mari înregistrate la bugetul statului.

Articolul 1 din noua lege arată prezentele măsuri se aplică astfel:

„Prezentele măsuri se aplică pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice”.

Trebuie menționat că nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 următoarele:

  • obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.