Noua lege a concurenţei premiază denunţarea ilegalităţilor, permite perfectarea rapidă a tranzacţiilor şi stimulează soluţionarea promptă a litigiilor în instanţă. După iniţiativa legislativă de eliminare a comisionului de rambursare anticipată, Consiliul Concurenţei (CC) şi-a propus să susţină o nouă măsură care ar permite celor ce au credite ipotecare să-şi poată muta contractul de la o bancă la alta. Această decizie ar stimula concurenţa dintre instituţiile
Noua lege a concurenţei premiază denunţarea ilegalităţilor, permite perfectarea rapidă a tranzacţiilor şi stimulează soluţionarea promptă a litigiilor în instanţă.
După iniţiativa legislativă de eliminare a comisionului de rambursare anticipată, Consiliul Concurenţei (CC) şi-a propus să susţină o nouă măsură care ar permite celor ce au credite ipotecare să-şi poată muta contractul de la o bancă la alta. Această decizie ar stimula concurenţa dintre instituţiile bancare şi ar scădea costurile creditelor ipotecare. „În prezent, analizăm costurile aferente, astfel încât o ipotecă să poată fi mutată de la o bancă la alta. Asta ar presupune să reziliezi ipoteca, să pui o nouă ipotecă, o nouă evaluare, o nouă taxă notarială şi una de cadastru. Aceste costuri s-ar ridica la câteva mii de lei. Or, ideea este de a reduce aceste costuri şi de a elimina orice comision bancar“, precizează preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu.
Durata unei preluări sau fuziuni, redusă la o lună
Alte noutăţi în materie sunt introduse prin recenta versiune a legii concurenţei, printre care: cauţiune – 30% din valoarea amenzii în cazul suspendării în instanţă a deciziei CC, posibilitatea de a sancţiona autorităţile publice centrale şi locale, reducerea amenzii pentru firmele care îşi recunosc fapta. „Noile reglementări încearcă să urgenteze procedurile şi să le facă mai flexibile. De exemplu, aprobarea fuziunilor dura mult din cauza unor proceduri administrative, mai precis din cauza modului în care se calcula taxa de fuziune“, susţine Chiriţoiu. Anterior noilor reglementări, calcularea taxei dura o lună de zile; de acum încolo, se va face în numai o zi.
Totodată, CC va avea o abordare nouă în cazul fuziunilor. Accentul nu va mai fi pus pe dimensiunea companiei care rezultă dintr-un asemenea proces, ci pe efectul asupra pieţei. „Este posibil să apară o companie mare şi totuşi fuziunea să nu influenţeze negativ concurenţa. La fel de bine, poate fi vorba de o companie mică, care să distorsioneze piaţa“, este de părere Chiriţoiu. În cazul preluării unei companii sau al fuzionării, noile reguli prevăd posibilitatea de a anunţa CC anterior încheierii contractului, astfel încât inspectorii să înceapă analizarea cazului cât mai repede sau imediat după încheierea contractului, cu condiţia ca părţile să nu acţioneze înainte de a primi acceptul autorităţii în domeniu. Preşedintele CC susţine că răspunsul vine în maximum 30 de zile, dacă sunt depuse toate documentele necesare. Cel mai scurt proces de fuzionare, care a durat o lună de zile, a fost acela de preluare a Arpechim de către Oltchim, deoarece cea dintâi societate nu mai funcţiona, astfel că nu era afectată concurenţa. În schimb, preluarea Zapp de către Cosmote a durat o jumătate de an, fiind un caz economic complicat.
Vina recunoscută este pe sfert iertată
Pentru a tempera contestările în justiţie, noua lege prevede o cauţiune de 30 % din valoarea amenzii stabilită de CC pentru a ataca decizia. Motivul: avocaţii companiilor amendate tărăgănau procesul. Blocarea sumei depuse drept cauţiune va stimula firmele să coopereze pentru soluţionarea cât mai rapidă a cazului. În prezent, pe rolul instanţei se află 47 de astfel de dosare. În schimb, companiile care îşi recunosc vina vor beneficia de o diminuare a amenzii cu un cuantum între 10% şi 25% din nivelul de bază al acesteia. În cazul unei firme cu o cifră de afaceri de zeci de milioane de euro, amenda s-ar diminua cu câteva sute de mii de euro. Această prevedere nu trebuie confundată cu prezentarea voluntară de probe, care face obiectul „politicii de clemenţă“.
Pe de altă parte, persoanele fizice care participă la organizarea unui cartel pot fi sancţionate acum şi prin interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate similară aceleia de care s-a folosit pentru încălcarea legii. Această prevedere o completează pe aceea privind pedepsirea persoanelor fizice cu închisoare de la şase luni la patru ani sau cu amendă.
De acum înainte, autorităţile publice locale şi centrale vor putea fi sancţionate cu amendă între 5.000 şi 40.000 de lei; la fel, şi şefii acestor instituţii, dacă obstrucţionează investigaţiile CC. „În 2009, am trecut printr-o astfel de situaţie, când ne-am chinuit foarte mult să obţinem informaţii de la o primărie. Deşi legea o obliga să ne furnizeze informaţiile respective, primăria a refuzat. În disperare de cauză, am dat-o în judecată pentru încălcarea dreptului de liber acces la informaţiile publice“, spune preşedintele CC.
Dacă identificăm soluţiile pentru a muta creditele ipotecare fără costuri exagerate, va creşte concurenţa între bănci.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
87 milioane de lei este valoarea amenzilor pe care Consiliul Concurenţei le-a aplicat companiilor şi care apoi au fost suspendate de instanţă
Durerile liberei concurenţe
Capital: Există vreo investigaţie deschisă pentru piaţa notarilor publici?
Bogdan Chiriţoiu: Deocamdată, nu. Deşi nu suntem de acord cu ceea ce fac notarii, aceştia nu încalcă legea. Problema este că au o lege anticoncurenţială, care le permite să aibă tarife minime şi număr limitat de posturi. Anul trecut, am avut o discuţie cu reprezentanţii acestora. Vom încerca să schimbăm legislaţia.
Capital: Câte companii au apelat la politica de clemenţă pentru a-şi reduce pedeapsa?
Bogdan Chiriţoiu: Prima imunitate am acordat-o acum o lună. Cazul va fi finalizat anul viitor. Este o ofertă de imunitate. Adică, dacă ne aduc toate dovezile, le vom acorda imunitate. E vorba de constituirea unui cartel. Însă mai avem în analiză o serie de cereri. Conform legislaţiei, prima companie care informează Consiliul Concurenţei cu privire la existenţa unui cartel beneficiază de imunitate la amendă sau de reducerea cuantumului amenzii.
Capital: Ce sectoare se află în vizorul inspectorilor?
Bogdan Chiriţoiu: Am deschis investigaţii noi pe piaţa repartitoarelor, a gazelor şi pe retail – mai precis, în cazul hipermarketurilor.