Premierul britanic David Cameron a fost criticat luni de aproximativ 50 de personalităţi care evocă riscul de alienare şi divizare după ce şeful cabinetului de la Londra a spus că Marea Britanie este o ţară creştină, potrivit AFP.
Publicată de cotidianul The Telegraph, o scrisoare deschisă semnată de scriitori, oameni de ştiinţă şi academicieni atrage atenţia asupra ''consecinţelor negative'' ale afirmaţiilor lui Cameron. Într-un articol publicat săptămâna trecută de Church Times, cotidianul comunităţii anglicane, premierul David Cameron a evocat propria sa credinţă, care i-a permis să îşi găsească 'pacea'. El a mai estimat că Marea Britanie ar trebui să dea dovadă de ''mai multe siguranţă în calitatea sa de ţară creştină şi să aibă o abordare mai evanghelică cu o credinţă care ne împinge să dorim să ameliorăm viaţa oamenilor''.
Semnatarii scrisorii deschise din The Telegraph recunosc dreptul lui David Cameron de a avea convingeri religioase, dar subliniază că declaraţiile acestuia nu reflectă realitatea actuală din ţara sa. Printre semnatarii acestei scrisori se află Harold Kroto, laureat al premiului Nobel pentru Chimie, scriitorul Philip Pullman, filosoful AC Grayling şi profesorul Jim Al-Khalili, preşedinte al Asociaţiei umaniştilor britanici, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
Intervievat de BBC, militantul pentru drepturile omului Peter Tatchell, de asemenea semnatar al scrisorii deschise, a declarat că afirmaţia potrivit căreia Marea Britanie este o ţară creştină ''reflectă un punct de vedere fals''. Tatchell a făcut trimitere la un sondaj al institutului YouGov conform căruia 65% dintre britanici s-au declarat atei.