”Acest taskforce (grup de lucru) va reuni cei mai cunoscuţi experţi britanici pentru a se ocupa de orice posibilă greşeală în cadrul (afacerii) Panama Papers”, a declarat David Cameron. Grupul de lucru va fi condus în comun de agenţi ai fiscului britanic şi Agenţiei Naţionale împotriva Criminalităţii (NCA), cu sprijinul Oficiului pentru Fraude Grave (SFO) şi al jandarmului financiar al Marii Britanii, Financial Conduct Authority (FCA).

Grupul operativ va primi 10 milioane de lire finanţare pentru a-şi începe activitatea. ”Împreună, aceşti agenţi posedă cele mai bune resurse, tehnologii şi experţi pentru a lupta împotriva spălării de bani şi a evaziunii fiscale în lumea întreagă. Taskforce-ul va face cunoscut stadiul anchetei în cursul acestui an miniştrilor finanţelor şi de interne”, a precizat Downing Street, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Anunţul a fost făcut în contextul în care David Cameron s-a aflat în defensivă toată săptămâna după dezvăluirile din scandalul ”Panama Papers” că tatăl sau Ian, decedat în 2010, a condus un fond de investiţii offshore în Bahamas. Joi seară, după mai multe zile de presiune, premierul britanic a admis, într-un interviu televizat, că a deţinut acţiuni în acest fond până în 2010.

El a recunoscut sâmbătă că 'ar fi putut gestiona mai bine' cazul Panama Papers, în timp ce, la o distanţă de doar doi kilometri, sute de manifestanţi reuniţi la Downing Street au cerut demisia premierului. Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a afirmat că 'premierul a pierdut încrederea britanicilor', fără să ceară însă demisia lui David Cameron.