David Cameron: Libera circulaţie din Europa trebuie să fie mai puţin liberă

La 1 ianuarie, cetăţenii din România şi Bulgaria vor avea acelaşi drept de a lucra în Marea Britanie ca şi alţi cetăţeni din UE. Ştiu că mulţi oameni sunt profund îngrijoraţi de impactul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra ţării noastre şi împărtăşesc aceste preocupări, scrie premierul britanic David Cameron, într-un articol pe care îl semnează în ediţia electronică de miercuri a ziarului Financial Times (FT).

Încă de la căderea Zidului Berlinului, Marea Britanie a susţinut ideea de a duce naţiunile aflate în spatele Cortinei de Fier în NATO şi UE – un aspect important atât pentru prosperitatea şi securitatea lor, cât şi pentru a noastră. Marea Britanie a fost, de asemenea, unul dintre cei mai puternici susţinători ai pieţei unice, notează premierul

Însă lucrurile au mers prost, subliniază David Cameron. ‘Începând cu anul 2004, am asistat la cea mai mare imigraţie în Europa, exceptând perioada războiului. În cazul Marii Britanii, un milion de persoane din Europa Centrală şi de Est locuiesc în prezent în această ţară. Ce lecţii pot fi, prin urmare, învăţate? Există, în primul rând, lecţia controalelor tranzitorii. În 2004, guvernul laburist a luat decizia ca Marea Britanie să nu impună deloc controale tranzitorii pentru noile state membre UE, deşi avea dreptul de a impune restricţii de şapte ani înainte ca noi cetăţeni să poată veni şi munci aici. Laburiştii au refuzat. A fost greşeală monumentală’ , consideră premierul.

‘Există, de asemenea, lecţia disparităţii veniturilor. Nu este deloc surprinzător ca, în condiţiile în care veniturile pe cap de locuitor în ţările care aderau erau la aproape jumătate din media UE, atât de mulţi oameni să aleagă Marea Britanie. Cu toate acestea, atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE, laburiştii nu au învăţat lecţia. Acela a fost momentul în care (guvernul) ar fi trebuit să îşi pună întrebări dificile despre când trebuie să permită noilor intraţi accesul deplin pe piaţa forţei de muncă. Din nou, guvernul laburist s-a ferit de aceste întrebări şi, din acest motiv, actualul guvern a extins restricţiile pentru cetăţenii din Bulgaria şi România de la cinci până la maxim şapte ani’, explică Cameron.

Cealaltă mare lecţie a fost că eşecurile politicii privind imigraţia au fost strâns legate de politicile de asistenţă socială şi de educaţie. Deşi nu poţi da vina pe oameni pentru că doresc să vină aici şi să lucreze din greu, răspunsul real, crede premierul britanic, constă în formarea propriilor cetăţeni, pentru a umple aceste locuri de muncă. Aceasta este, de altfel, şi ceea ce face acest guvern: furnizează un număr record de rezidenţe, cere rigoare în şcoli şi clădeşte un sistem de asistenţă socială care încurajează munca.

În prezent, scrie Cameron, ‘guvernul schimbă regulile, astfel încât nimeni să nu poată veni în Marea Britanie aşteptându-se să acceseze ajutoarele sociale imediat. Nu îi vom plăti în primele trei luni. Dacă după aceste trei luni, un cetăţean UE are nevoie de ajutoare, nu le vom mai plăti pe termen nelimitat. Solicitanţii vor putea pretinde aceste ajutoare pentru o perioadă maximă de şase luni, cu excepţia cazului în care pot dovedi că au o perspectivă reală de a se angaja’.

‘De asemenea, vom înăspri testul la care vor fi supuşi imigranţii care doresc să solicite ajutoare. Acesta va include un nou prag de venituri minime. În cazul în care imigranţii nu trec acest test, vom tăia accesul la ajutoare, cum ar fi ajutorul pentru persoanele cu venituri reduse. De asemenea, nou veniţii din UE care îşi caută un loc de muncă nu vor putea solicita ajutor pentru locuinţă’, adaugă Cameron.

Potrivit premierului, ‘dacă oamenii nu sunt aici pentru a lucra – dacă cerşesc sau dorm pe străzi – ei vor fi îndepărtaţi. Aceştia nu vor putea intra în Marea Britanie timp de 12 luni, cu excepţia cazului în care pot dovedi că au un motiv întemeiat pentru a fi aici, cum ar fi existenţa unui loc de muncă’. ‘Suntem, de asemenea, în curs de a-i prinde pe cei care angajează persoane sub salariul minim. Ei vor plăti o amendă de până la 20.000 de lire sterline pentru fiecare angajat plătit sub acest prag – de patru ori mai mult decât amenda percepută în prezent’, adaugă el.

Marea Britanie – subliniază David Cameron – nu este singura ţară care face aceşti paşi. Alte ţări, cum ar fi Olanda, impun deja condiţia unei şederi de trei luni înainte de accesarea ajutoarelor sociale, cum ar fi alocaţia de şomaj.

Uniunea Europeană de azi este foarte diferită de Uniunea de acum 30 de ani, subliniază David Cameron. ‘Trebuie să recunoaştem faptul că libera circulaţie a devenit un stimulent pentru mişcări ample de populaţie, cauzate de disparităţile uriaşe în ceea ce priveşte veniturile. Aceste mişcări privează de talente ţările care au nevoie să-şi păstreze cei mai buni oameni şi introduc presiuni asupra comunităţilor. Este timpul pentru o nouă soluţie, care recunoaşte faptul că libera circulaţie este un principiu central al UE, dar nu unul complet necondiţionat’, argumentează Cameron. AGERPRES