Marea Britanie trebuie 'să spună nu' lucrătorilor est-europeni, printr-un efort de a-şi face propriii tineri mai capabili şi mai dispuşi să concureze cu imigranţii, a declarat premierul britanic David Cameron, citat de The Daily Telegraph.
Premierul britanic a notat că în fabricile din întreaga ţară aproape jumătate din forţa de muncă provine din ţările est-europene, cum ar fi Polonia şi Lituania.
Potrivit lui Cameron, este ‘o realitate crudă’ că o generaţie de tineri britanici ar putea fi ‘lăsată în urmă’, fără a reuşi să beneficieze de avantajele redresării economice, deoarece acestora le lipsesc aptitudinile necesare pentru a-şi asigura un loc de muncă.
Vorbind la lansarea unui eveniment dedicat sărbătorii ucenicilor la uzina Mini din Cowley, în apropiere de Oxford, Cameron a subliniat că ‘nu poţi da vina’ pe imigranţi pentru că doresc să muncească din greu şi să se descurce. ‘Puteţi merge la fabricile din ţara noastră unde jumătate din lucrători provin din Polonia, Lituania şi Letonia’, a declarat el. ‘ Nu putem da vina pe ei, ei doresc să lucreze, ei văd locurile de muncă, vin şi le ocupă’, a adăugat premierul.
‘Cu toate acestea, ca ţară trebuie să spunem ‘nu’. (Trebuie) să îmbunătăţim sistemul nostru de învăţământ pentru a produce tineri (…) capabili să ocupe aceste posturi’, a subliniat el.
‘În al doilea rând’, a continuat Cameron, ‘trebuie să reformăm sistemul de protecţie socială, pentru ca acesta să nu plătească să fii şomer, ci să fii angajat’. ‘În al treilea rând, trebuie să existe controale rezonabile în ceea ce priveşte imigraţia, în special din afara UE, unde se poate plafona numărul de persoane care ajung’, a precizat el.
Cifrele oficiale indică faptul că, între lunile aprilie şi iunie a acestui an, un număr total de 683.000 de persoane care lucrează în Marea Britanie provin din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
Potrivit The Daily Telegraph, tonul lui Cameron este similar celui folosit de Boris Johnson, primarul Londrei, care a declarat că tinerii britanici sunt ‘lipsiţi de experienţă’ şi nu au etica muncii de care dau dovadă imigranţii, care sunt pregătiţi să accepte locuri de muncă ‘necalificate’, pe care localnicii le refuză.
‘Imigraţia, bunăstarea şi educaţia sunt complet legate. Dacă abordăm aceste trei probleme împreună, putem obţine cu adevărat o economie care generează prosperitate pentru poporul nostru’, a subliniat Cameron.
Premierul a apărat, totodată, programul guvernamental care încurajează efectuarea de stagii neplătite. ‘A-i aduce pe oameni la locul de muncă şi a le oferi o experienţă de lucru… este o modalitate bună de a-i ajuta să înceapă. Este o realitate crudă, dar adevărul este că cea mai bună modalitate de a obţine un loc de muncă este să ai deja unul’, a subliniat Cameron.
‘Pericolul pentru o ţară ca Marea Britanie este (…) să vezi economia redresându-se, (..) să vezi că apar locuri de muncă, dar să laşi în urmă persoane care nu au obţinut calificările necesare din şcoală. Nu vreau să se întâmple acest lucru cu ţara noastră’, a subliniat Cameron.
Matthew Hancock, ministrul pentru aptitudini, a declarat că angajatorii ar trebui ‘să aibă în vedere localnicii tineri’, atunci când caută recruţi. ‘Avem un număr record de locuri de muncă în această ţară şi trebuie să ne asigurăm că, atunci când tinerii termină şcoala, ei sunt în măsură să obţină aceste locuri de muncă. De asemenea, angajatorii ar trebui să ia în considerare tinerii localnici atunci când încearcă să ocupe aceste locuri de muncă’, a precizat ministrul.
Comentariile lui Cameron vin după ce, în 2007, premierul britanic de la acel moment, Gordon Brown, a făcut promisiunea controversată de a oferi ‘locuri de muncă britanice pentru lucrătorii britanici’.
În 2011, aminteşte The Daily Telegraph, cifrele oficiale, date publicităţii de către parlamentarul laburist Frank Field, au indicat că 9 din 10 noi locuri de muncă au ajuns la imigranţi în primul an de guvernare al actualei coaliţii aflată la putere la Londra. AGERPRES