David Cameron a revenit în Guvern
Fostul premier al Marii Britanii, David Cameron, a fost numit luni în funcția de ministru de Externe. Remanierea efectuată de premierul Rishi Sunak a fost una neașteptată.
Această revenire în prima linie a politicii britanice vine după șapte ani în care Cameron și-a dedicat timpul scrierii memoriilor și implicării în diverse afaceri, inclusiv în Greensill Capital, o firmă financiară care ulterior a avut o prăbușire financiară.
Nominalizarea lui Cameron la funcția de ministru de Externe vine în contextul în care acesta a fost implicat într-un scandal legat de firma Greensill. Scandalul a generat întrebări cu privire la modul în care foștii lideri își pot folosi influența pentru a modela politica guvernamentală. Cameron a fost subiectul unor investigații. Atunci s-a descoperit că a contactat repetat miniștri în 2020 pentru a face lobby în favoarea firmei.
Biroul premierului Sunak a anunțat că regele Charles a aprobat acordarea unui loc pentru Cameron în Camera superioară a Marii Britanii, Camera Lorzilor. Asta îi permite să revină în guvern în calitate de ministru. Amintim că nu mai este un membru ales al parlamentului.
David Cameron, în vârstă de 57 de ani, a fost prim-ministru al Regatului Unit între 2010 și 2016. El a demisionat în urma rezultatului referendumului pentru Brexit. Atunci, Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană.
Theresa May salută revenirea lui Cameron
Theresa May a salutat revenirea fostului premier în funcția de ministru de Externe.
„Experiența sa imensă pe scena internațională va fi de neprețuit în acest moment de mare incertitudine în lumea noastră”, scrie ea.
May – care a fost ministru de Interne în guvernul Cameron, înainte ca ea însăși să devină prim-ministru – rămâne parlamentar conservator.
Cameron vrea să se concentreze pe susținerea aliaților
David Cameron a pus pe X o declarație lungă despre numirea sa în funcția de ministru de Externe. Iată un extras din aceasta, în care spune că sprijinirea aliaților și consolidarea parteneriatelor vor fi o prioritate, scrie The Guardian.
„Ne confruntăm cu o serie de provocări internaționale descurajante, inclusiv războiul din Ucraina și criza din Orientul Mijlociu. În această perioadă de schimbări globale profunde, rareori a fost mai important pentru această țară să fie alături de aliații noștri, să ne consolidăm parteneriatele și să ne asigurăm că vocea noastră este auzită …
Marea Britanie este o țară cu adevărat internațională. Oamenii noștri trăiesc în toată lumea, iar întreprinderile noastre fac comerț în fiecare colț al globului. Lucrul pentru a contribui la asigurarea stabilității și securității pe scena mondială este esențial și este în interesul nostru național. Securitatea internațională este vitală pentru securitatea noastră internă”, arată el.
Ministrul Suella Braverman a fost concediată luni dimineață, după ce a făcut comentarii incendiare cu privire la modul în care a fost supravegheată poliția la protestele pro-palestiniene din centrul Londrei din weekend. Mandatul ei a fost presărat cu scandaluri și remarci care au provocat diviziuni. Acestea au provocat de mult timp fracturi în guvernul lui Sunak.