Peste 80 de servicii de informații și securitate lucrează în mod eficient în cadrul NATO

David Cattler, coordonatorul activității de intelligence a NATO, a punctat că Alianța funcționează cu peste 80 de servicii de informații și securitate din țările aliate, care colaborează într-un mod eficient pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiune.

„Cu 31 de aliați, să spunem 32 în curând (n.r. așteptata aderare a Suediei), avem peste 80 de servicii de informații și securitate în cadrul acestei construcții. (…)

Când avem o rețea de peste 80 de servicii de informații și securitate care lucrează unul cu celălalt, cu încredere și siguranță unul în celălalt, este greu să ne gândim la întrebarea care ar putea fi pusă și la care acestea nu ar putea să răspundă atunci când lucrează împreună. Și lucrează împreună aici, într-un mod incredibil de performant”, a declarat David Cattler pentru Digi 24.

În ceea ce privește România, oficialul a spus că delegația țării noastre la NATO are „o înțelegere excepțională, nu doar asupra situației care apare imediat în interiorul și în jurul României, ci și în regiunea mai largă.”

„Ei înțeleg foarte bine Rusia, înțeleg domeniul cibernetic și toate celelalte probleme transnaționale pe care trebuie să le abordăm împreună. Și m-au ajutat foarte mult să învăț mai multe, să înțeleg mai multe și, pe măsură ce călătoresc, de exemplu, am lucrat mult și cu Moldova în perioada mea aici, și a fost foarte util să mă consult cu România despre ce ar trebui să înțeleg”, a mărturisit Cattler.

Cum face față NATO la dezinformarea Rusiei?

Legat de spionii ruși și dezinformarea Rusiei, David Cattler consideră că guvernele, publicul și NATO au devenit mult mai capabile și înțeleagă mai bine această dezinformarea, ce înseamnă informații eronate, care este adevărul și ce nu este adevăr.

Cu toate acestea, el a recunoscut că „încă este o provocare mare și trebuie să găsim echilibrul corect între libertățile individuale, libertatea de exprimare socială și libertatea presei”.

„În același timp, să recunoaștem că există o lume de diferențe între informații eronate, când cineva doar are o idee greșită despre ceva sau ați citit o sursă care doar este incorectă, versus dezinformare, când cineva este de fapt angajat într-un act ostil ca să încerce să vă confuzeze în cel mai bun caz sau, în cel mai rău caz, să vă refuze dreptul de cetățean din propria țară de a vota corect, sau pentru a provoca tulburări, care ar putea duce la violențe rele în țările noastre”, a mai punctat coordonatorul activității de intelligence a NATO.

Cazurile de aliați care spionează pentru Moscova există, dar sunt extrem de rare

Despre ofițerii țărilor aliate care spionează pentru Rusia, Cattler a spus că numărul cazurilor este foarte mic. El a precizat că există „capacități de contrainformații care se bazează, de asemenea, pe contribuțiile informațiilor de la națiuni, de la personalul națiunilor și sunt multe discuții încrucișate și coordonare”.

„Cred că o veste bună este că cel puțin numărul acestor cazuri este foarte mic, iar cazurile foarte dăunătoare sunt extrem de rare. Trebuie să recunoaștem că ele apar și le urmărim”, a mai spus David Cattler, cel care coordonează activitatea de intelligence a NATO și îl consiliază pe Secretarul General.