România este în competiție în principal cu țările din Asia și din Orientul Mijlociu pentru atragerea investitorilor străini. Iar apartenența la Uniunea Europeană este, pentru moment, mai mult un dezavantaj decât un avantaj, conform reprezentanților Clifford Chance Badea.
„Noi suntem optimiști în continuare în ceea ce privește Uniunea Europeană și zona euro, chiar dacă anul viitor va fi unul foarte dificil pentru regiune. Pe termen mediu însă Uniunea va reveni pe creștere economică”, spune David Childs, Managing Partner la Clifford Chance, prezent la Summitul de la București al Economic Conferences. Acesta arată că și pentru casa de avocatură respectivele regiuni au însemnat o creștere de până la 20% inclusiv anul trecut. Clifford Chance are 33 de birouri în 23 de țări. „Ne concentrăm pe economiile în dezvoltare, așa cum este și România”, spune David Childs, care spune că, pe termen mediu, și România va reveni pe creștere economică, cu o rată mai mare decât cea din zona euro.
„Cheia de rezolvare a crizei este creșterea economică”, spune șeful casei de avocatură. Creștere care, în România, poate fi susținută ușor prin atragerea fondurilor europene. În cazul fondurilor structurale nu există competiție, iar acesta este un lucru important de înțeles de toată lumea, adică și de stat și de sectorul privat. Pentru investitorii, în schimb, competiția este mare și toate țările caută modalități de a-i atrage.
„România este o destinație interesantă pentru investitori și este ținută în continuare sub observație”, spune Childs. Iar avantajele pe care țara noastră încă le are sunt date de costurile reduse ale forței de muncă, o calificare a personalului înaltă și taxe relativ reduse. De asemenea, pentru a-și menține competitivitatea România trebuie să investească în infrastructură (foarte importantă pentru investitori) și în educație. Investiția în învățământ este și unul dintre puținele avantaje care pot fi menținute în fața concurenților asiatici.
„Cel mai important lucru pentru investitorii străini este stabilitatea”, spune David Childs. Referitor la legile din ţara noastră (aliniate la cele ale UE, de altfel) lucrul pe care l-ar schimba ar fi „faster decision making” (luarea mai rapidă a deciziilor). „Este necesară predictibilitatea și consistența legilor, nu doar existența lor.” Așa cum declară și Daniel Badea, Managing Partner la București, legile trebuie înțelese și aplicate, simpla existență a lor nefiind suficientă. „De aceea am și creat un program de training pentru judecători, menit să ducă la o înțelegere mai bună a practicilor moderne”, spune Daniel Badea.
Sectoarele economice autohtone de interes crescut sunt agricultura și energia, care pot oferi randamente foarte bune în perioada următoare.