Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a anunţat, luni, că va propune boardului reconfirmarea lui David Lipton pentru un nou mandat de cinci ani, începând cu data de 1 septembrie. Aceasta, după ce, luna trecută, Lagarde a fost la rândul său reconfirmată în funcţie pentru un al doilea mandat în fruntea FMI. 

"În ultimii cinci ani, David a demonstrat capacităţi excelente de elaborare a politicilor, un impuls spre inovaţie, capacităţi foarte dezvoltate de comunicare şi negocieri, precum şi o cunoaştere foarte bună a politicilor şi procedurilor FMI", a explicat Lagarde, într-un comunicat de presă. 

Decizia finală cu privire la reconfirmarea lui David Lipton va fi luată de boardul executiv al FMI. 

David Lipton este cetăţean american şi, înainte de a se alătura FMI, în 2011, la scurt timp după ce Christine Lagarde a fost numită în fruntea instituţiei, a fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama. Anterior, Lipton a lucrat la Citigroup Inc. şi la Trezoreria SUA în timpul administraţiei Clinton. 

O eventuală reconfirmare a lui David Lipton ar asigura că SUA, cel mai mare acţionar la FMI, îşi va menţine influenţa asupra managementului Fondului Monetar Internaţional. Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. 

Cinci dintre directorii generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia şi câte unul din Belgia, Olanda, Germania şi Spania. Italia şi Marea Britanie nu au avut încă un reprezentant care să ocupe această funcţie. 

AGERPRES