La Campionatul Mondial de Natație de la Fukuoka, Japonia, românul David Popovici s-a calificat luni dimineața în semifinalele probei de 200 m liber.
Popovici a înotat cele patru lungimi de bazin cu timpul de 1:45.86 s, ceea ce reprezintă al treilea timp din serii, a anunțat Federația Română de Natație și Pentatlon Modern. Semifinalele probei sunt programate luni după-amiaza, de la orele 15:11 și 15:17.
Popovici a fost premiat în Japonia
Duminică, David Popovici a primit în Japonia premiul pentru sportivul anului 2022 din partea World Aquatics.
Anul trecut, David Popovici a cucerit medaliile de aur la Campionatul Mondial de la Budapesta, dar și la Campionatul European de la Roma, în probele de 100 m și 200 m liber. Totodată, la competiția din Italia, Popovici a stabilit un nou record mondial în proba de 100 m liber, când a oprit cronometrul de la Foro Italico la 46.86 secunde.
Performanța implică dedicare
Zilele trecute, David Popovici a declarat că, deși înotul pare să fie un mediu natural pentru el, atingerea excelenței în această disciplină implică muncă și dedicare susținută. „Simt că locul meu este acolo, da”, spune sportivul, întrebat dacă viața în apă este atât de naturală pe cât pare.
„Există o artă a simplității … Este de fapt foarte greu. Ca să faci ceva să pară simplu, trebuie să stăpânești lucrurile complicate. Mă impresionează mai mult bucătarii care pot să ia mâncăruri de bază și să le facă absolut delicioase, decât acele mâncăruri complexe cu ingrediente exotice care au un gust ciudat.
Să fii grozav la lucruri simple necesită o îndemânare serioasă, pentru că adevărul este că nimic nu este niciodată simplu”, a mărturisit David Popovici într-un interviu acordat cotidianului El Pais.
Comparându-se cu alți înotători, David Popovici recunoaște că poate părea că performanțele le-a obținut mai ușor, dar el insistă că fiecare sesiune de antrenament necesită același nivel de efort și dedicare.
„Fiecare sesiune de antrenament implică același nivel de efort – durerea nu se schimbă niciodată. Doar internalizând durerea îți poți depăși limitele în competiție. Mi-am dezvoltat propria scală mentală a durerii și de multe ori mă simt mai epuizat la antrenament decât în timpul curselor.
Înțelegerea acestei dureri mă ajută să rămân concentrat în timpul competițiilor, atunci când mâinile încep să mă ardă și picioarele simt ca și cum s-ar desprinde de glezne”, a mai spus sportivul.