Digital Cable Systems (DCS), unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa autohtonă de telecomunicaţii, estimează că valoarea la care se vor face achiziţii în telecom în prima parte a anului viitor va fi semnificativ sub 100 de euro/abonat.

Pe fondul crizei, valoarea per abonat în cazul preluărilor de operatori telecom a scăzut anul acesta la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut, iar oficialii companiei DCS estimează că mulţi operatori mici de telecomunicaţii vor fi chiar forţaţi de piaţă să îşi vândă business-urile către jucătorii mari, în prima parte a anului viitor. 

 „Anul acesta am avut pregătit un buget de investiţii/achiziţii de 5 milioane de euro. O mare parte dintre aceste fonduri au fost deja orientate către accelerarea introducerii serviciilor de acces Internet şi lansarea celor de telefonie în zona pe care o acoperim, iar o altă parte către zona de preluări a unor operatori mici şi mijlocii la nivel local. Cu toate acestea, considerăm că perioada oportună de achiziţii va fi prima parte a anului viitor, când unii dintre providerii de cablu Internet şi telefonie vor fi obligaţi de contextul actual să îşi vândă clienţii către marii jucători prezenţi pe piaţă”, a declarat Dinu Malacopol, CEO Digital Cable Systems.

Cauzele principale care vor susţine tendinţa de consolidare a pieţei vor fi legate de scăderea preţurilor la Internet/televiziune/telefonie şi imposibilitatea unor operatori de a susţine atât cheltuielile operaţionale pe care un business mic le presupune cât şi, mai ales, investiţiile susţinute necesare pentru  a rămâne competitiv pe piaţă

Conform statisticilor deţinute de către DCS, numărul total al clienţilor neconsolidaţi din România pe zona de cablu depăşeşte 1 milion de utilizatori, operaţi de câteva mii de companii mici la nivel local. 

SURSA: DCS