România sărbătorește majoratul de la aderarea la UE
România marchează 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, un eveniment celebrat prin integrarea completă în spațiul Schengen.
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a subliniat importanța acestui moment și nevoia României de a adopta o abordare mai matură în relația cu Uniunea Europeană.
Obiective strategice pentru o Românie influentă în Uniunea Europeană
Victor Negrescu a evidențiat că integrarea în spațiul Schengen reprezintă o victorie importantă în procesul de consolidare europeană a României, dar a atras atenția asupra obligațiilor care decurg din acest statut.
„Odată cu trecerea în noul an, România sărbătorește majoratul, 18 ani de la aderarea la UE, prin integrarea completă în spațiul Schengen. Un obiectiv pentru care am contribuit activ în ultimul deceniu și care reprezintă o altă victorie de etapă în integrarea noastră în Uniunea Europeană și dorința ca România să fie o voce puternică și influentă în UE.
Nu trebuie să uităm că aderarea la zona de liberă circulație ne conferă drepturi, dar avem și obligații pe care trebuie să le cunoaștem și să le respectăm pentru ca spațiul Schengen să funcționeze eficient.
Totodată, este timpul ca România să treacă peste complexul de stat membru mai nou și să își dezvolte capacitatea administrativă în domeniu crescând nivelul de profesionalism pentru ca acțiunea noastră în Europa să fie mai eficientă.
Însă, pentru acest lucru, este nevoie și ca populația să înțeleagă beneficiile unei Românii influente în UE. Fac apel la o mobilizare generală pentru a îmbunătăți diseminarea informațiilor generale despre UE și acțiunea noastră în Europa”, a transmis vicepreședintele Parlamentului Eruopean, Victor Negrescu, într-un comunicat de presă.
Europarlamentarul a prezentat și prioritățile strategice pe care România ar trebui să le urmărească pentru a-și consolida poziția în Uniunea Europeană:
„1. Dezvoltarea capacității de negociere cu privire la dosarele europene de interes cu scopul de a poziționa România în centrul deciziilor europene;
2. Influențarea bugetului european cât și a oricăror surse de finanțare europene în vederea obținerii de fonduri pentru domeniile de interes pentru România;
3. O convergență mai mare a României cu piața internă, rețeaua comercială externă a UE și restul statelor dezvoltate din Europa pentru creșterea nivelului de trai și integrarea în mecanismele financiare și economice care pot oferi țării noastre mai multe oportunități de dezvoltare”, a mai explicat europarlamentarul Victor Negrescu.
România marchează 18 ani de la aderarea oficială la Uniunea Europeană
Victor Negrescu a accentuat faptul că aceste trei obiective strategice sunt completate de aderarea României la OCDE și includerea în programul american Visa Waiver, măsuri care ar garanta o influență mai mare a României pe scena internațională.
România intră astfel într-o nouă etapă a parcursului său european, marcând majoratul printr-o reafirmare a ambițiilor sale și un apel la coeziune națională în jurul valorilor și obiectivelor comune ale Uniunii Europene.
România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, alături de Bulgaria, după un parcurs lung de integrare. Primul pas a fost făcut în 1995, când România a cerut aderarea, iar negocierile oficiale au început în 2000, fiind finalizate în 2004.
Tratatul de aderare a fost semnat pe 25 aprilie 2005, la Luxemburg, de către liderii români ai vremii. Aderarea a adus beneficii precum accesul la fonduri europene, libera circulație și integrarea într-un spațiu economic stabil.
Totodată, România a realizat reforme importante în justiție, economie și administrație publică. În 18 ani de la aderare, țara a înregistrat progrese semnificative în infrastructură, investiții și statul de drept.