- Domnule Ernest Popovici, societatea Popovici Nitu Stoica & Asociatii aniverseaza zilele acestea 20 de ani de la infiintare. Daca ar fi sa rezumati aceste doua decade in cateva cuvinte, ce ati spune?
Popovici Nitu Stoica & Asociatii inseamna peste 150 de proiecte majore, peste 15 miliarde de Euro valoare cumulata a investitiilor straine asistate, cateva institutii ale economiei de piata la a caror concepere si infiintare am contribuit si noi.
Dar inainte de orice, Popovici Nitu Stoica & Asociatii inseamna o echipa de profesionisti educati intr-o filozofie de business legal marcata de Competenta si Loialitate, Adaptabilitate si Intelegere Antreprenoriala. Peste 80 de avocati si consultanti, multi dintre ei cu un plan de cariera care coincide cu istoria Popovici Nitu Stoica & Asociatii.
- Cum ati devenit una din cele mai mari firme de avocatura din piata?
Este fara indoiala meritul intregii echipe. In avocatura nimic nu se poate face durabil fara o echipa unita, fara un bun etos de organizatie si fara multa, multa munca. Si am muncit si muncim cu totii, asociati si colaboratori, avocati si staff, absolut toata lumea, fara exceptie.
Si nu doar in Romania. Si nu doar de la birou.
Ca sa dau un exemplu de zilele acestea, ma uitam incidental pe lista de deplasari ale avocatilor, toate marile capitale europene erau acolo, de la Paris la Londra, de la Viena la Frankfurt, Geneva si Bruxelles. Si este firesc sa fie asa pentru ca avocatura de business este din ce in ce mai integrata si, totodata, din ce in ce mai delocalizata. Eu insumi sunt un exemplu. Mi-am pastrat legaturile cu Franta, tara mea adoptiva, al carei cetatean activ sunt, tot asa cum sunt un membru implicat al comunitatii franceze din Romania. Desigur, am o baza profesionala in Bucuresti, insa clientela, modul de a face avocatura in secolul 21, societatea din care fac parte, sunt astazi cel putin europene, daca nu globale.
- Cat de mult s-a schimbat structura serviciilor de asistenta profesionala pentru business pe piata locala in ultimii 20 ani?
Au evoluat enorm. Din toate punctele de vedere. Intai tehnologia a schimbat si schimba lucrurile continuu, inclusiv natura serviciului avocatial. Geanta de avocat traditional, cu dosare si codexuri, a fost inlocuita cu geanta de echipamente IT – laptop, tableta, smartphone, o linie intreaga. Pentru ca lumea s-a schimbat in acesti 20 de ani, globalizarea, regionalizarea, centrele de decizie, sunt toate diferite azi fata de 1995. Dar si noi ne-am schimbat, si speram sa tinem pasul, pentru ca in piata avocaturii in secolul 21 avangarda seteaza trend-urile.
- Cum arata piata avocaturii in Romania acum si ce credeti ca vor aduce urmatorii ani?
Cred ca piata s-a consolidat deja prin concentrarea marilor proiecte de asistenta, consultanta si reprezentare legala la nivelul a 7-8 cabinete de avocati, considerate „mari”. Mai cred ca in linia a doua, a firmelor „medii”, situatia va ramane schimbatoare, cu aparitii surprinzatoare, cu preluari si fuziuni. In plus, firmele tip „nisa de practica”, specializate intr-un domeniu, s-au inmultit si au dobandit acces la proiectele complexe, pentru servicii aferente ariei de specializare.
- Ce sectoare ale economiei vor aduce in urmatorii ani cei mai multi bani pentru avocatura de afaceri?
In principal investitiile directe. De acum sunt indeplinite toate sinergiile geostrategice, comerciale, legale si cred ca vom vedea proiecte mari si realizate de data aceasta in mai toate domeniile si cu precadere in Constructia si Reabilitarea Infrastructurii de Utilitati, in Agribusiness, in Tehnologia Informatiilor si Telecomunicatii, inca si in Energie.
In plus, regional suntem in fata unui nou val de Fuziuni si Achizitii, vor fi deopotriva si multe workout-uri urmare a vanzarilor de portofolii de imprumuturi neperformante. Si la sfarsit, dar nu in cele din urma, Litigiile si Arbitrajele raman unul din domeniile cheie in activitatea societatilor de avocati locale.
- Cum vedeti viitorul Firmei si al profesiei in general?
In ce ne priveste, vom continua drumul inceput acum 20 de ani prin promovarea acelorasi valori. Suntem o firma independenta, care pune in centrul oricarei actiuni echipa pe care s-a construit, care crede in dezvoltare pe baze organice, din interior, pe criterii de performanta si coeziune, prin pastrarea pe cat posibil a unui bun raport intre aspiratiile personale ale avocatilor si obiectivele generale.
In ce priveste viitorul profesiei, as spune doar ca suntem martorii unei epoci de schimbari structurale pentru profesie, nu doar la noi, ci la nivel global, schimbari care vor duce probabil la fragmentare tot mai accentuata, nu doar intre avocatii pledanti si cei de consultanta spre exemplu, ci si intre diversele specializari, cum ar fi avocatura de arbitraj international, sau de antitrust sau fiscalitate.
- Un mesaj pentru cei mai tineri?
Este nevoie de o implicare mai activa in comunitatea profesionala in principal, dar si in societate. Avocatii sunt voci calificate ale societatii civile. Ii incurajez pe cei tineri sa participe la dezbaterile publice, sa se exprime, sa se implice, cel putin in proiecte de educatie profesionala, daca nu in educatie in general. Este nevoie de ei, de deschiderea si valorile pe care ei le-au dobandit in aceasta lume noua, in cei 20 de ani despre care vorbim.
Popovici Nitu Stoica & Asociatii 20 ANI PE SCURT
Ernest Virgil Popovici a infiintat Popovici & Asociatii in anul 1995, imediat ce legea avocaturii a permis asocierile profesionale.
La sfarsitul anului 2002, Florian Nitu s-a alaturat firmei si a devenit Managing Partner, iar Ernest Popovici a devenit Senior Partner. Cinci ani mai tarziu, Florian Nitu a devenit avocat asociat titular, iar firma si-a schimbat denumirea in Popovici Nitu & Asociatii. Daca in 1995 Popovici & Asociatii avea 2 asociati si 7 avocati colaboratori, in 2007 ajunsese la 6 asociati si 40 de avocati colaboratori.
In 2010 s-a infiintat PNSA Tax, prin corporatizarea diviziei de consultanta legal-fiscala, iar din 2012 s-a autonomizat Grupul de Practica Arbitraj International, care impreuna cu Practica de Litigii formeaza in prezent una din cele mai mari echipe de litiganti de pe piata locala.
In Octombrie 2015, Popovici Nitu & Asociatii a devenit Popovici Nitu Stoica & Asociatii prin promovarea lui Bogdan C. Stoica in pozitia de avocat asociat titular si Deputy Managing Partner.
Popovici Nitu Stoica & Asociatii este astazi, la 20 de ani de la infiintare, unul din liderii avocaturii de afaceri in Romania, grupand peste 80 de avocati si consultanti, implicati in proiecte de asistenta legala dintre cele mai complexe.