Dragoş Damian, Director General Terapia a SUN PHARMA company şi Preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)
In 2012 Guvernul Ungureanu a creat un Comitet Consulativ al Oamenilor de Afaceri, in care circa 20 de specialisti din mai multe domenii trebuiau sa vina cu solutii legislative din zona economicului care sa sprjine actul de guvernare. Dar nu au guvernat propriu zis.
In ultimii doi ani Guvernul Ponta a utilizat ca platforma de dialog pentru modificari legislative Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o initiativa care grupa cele mai reprezentative asociatii profesionale, care a venit cu propuneri pentru esenta noului Cod Fiscal, un vis pentru mediul de afaceri (in prima varianta). Dar CDR nu a fost implicata in actul de zi de zi de guvernare.
Un guvern de tehnocrati, daca se va merge pe aceasta formula, va trebui sa guverneze. Adica oameni de stiinta sau de afaceri sau economisti sau consultanti neinregimentati politic vor pleca din locurile in care lucreaza (cei care pleaca din multinationale s-ar putea sa nu mai fie lasati sa se intoarca), vor fi audiati de comisii parlamentare, vor fi votati de Parlament, isi vor depune declaratia de avere, vor fi radiografiati de presa, serviciile secrete, DNA, de competitorii lor (care nu-i plac), vor depune juramantul si vor deveni Ministrii. Si se vor pune pe treaba la Palatul Victoria.
Adica, tehnic vorbind, vor transpune in acte legislative si politici publice lunga si indreptatita lista de revendicari a societatii civile din strada respectand toate acordurile si angajamantele luate fata de toti partenerii interni si externi creand in acelasi timp cadrul de aplicare a respectivelor legi si politic. In conditiile in care un lucru este sigur, economia merge binisor si oamenii de afaceri prind incredere.
Dar in conditiile in care exista multe alte prioritati, toate de nivel zero.
Coruptie endemica.
Birocratie si supradimensionare administrativa.
Cam 1000 de kilometri de autostrazi lipsa.
Munca la negru si evaziune fiscala.
Saracia Romaniei rurale.
Sistem sanitar lipsit de medici si sperante.
Invatamant deconectat de nevoile pietei muncii.
Probleme grave de natalitate.
3 milioane de romani nu se mai intorc. Copiii lor nu se mai intorc.
Iar cele de mai sus, fara a fi intr-o ordine de prioritati, nu cuprind problemele internationale.
Si totusi, iata ca sa iveste o sansa incredibila sa faci ceva pentru tara ta, sa pui in folosul ei toata competenta si pregatirea ta, sa fi responsabil pentru viitorul ei. Asa ca, astept cu nerabdare sa vad la lucru un guvern de tehnocrati, atunci cand si daca Presedintele Klaus Johannis le va spune kommt mittendrin, statt nur dabei bleiben.