Ideea unei afaceri cu brazi de Crăciun i-a venit lui Szozoboszlai Attila, profesor de fizică şi fost primar al comunei Camăr timp de patru mandate consecutive, după o excursie cu familia în strainătate, combinată cu o experienţă nereuşită de a demara o afacere în domeniul agricol.
‘Am început să facem agricultură pe terenurile rămase comasate, pe hotarul localităţii Camăr, dar a fost un eşec. Lucram cu pierdere de la un an la altul, deşi aveam utilaje proprii. Avea pierdere pentru că ori condiţiile atmosferice nu erau corespunzătoare, ori preţurile de pe piaţă. Acum opt ani, am plecat într-o excursie cu familia, în Ungaria, Austria, Germania, până în Danemarca şi am văzut suprafeţe întinse plantate cu brazi de Crăciun. Ne-am oprit la una din aceste pepiniere din Austria şi am început să stăm de vorbă cu cei de acolo. Oamenii erau foarte interesaţi de a investi în România, de a face un parteneriat, pentru că ei nu mai aveau teren pentru a planta, iar România era o piaţă liberă pentru cei din Uniunea Europeană. Ne-au vizitat, am luat nişte probe de sol şi am ajuns la concluzia că merită să facem această investiţie’, memorează Szozoboszlai Attila începuturile afacerii.
Firma a fost înfiinţată în urmă cu şapte ani, în parteneriat cu un asociat din Austria, un an mai târziu apărând şi primele culturi de brazi, iniţial pe o suprafaţă de 100 de hectare.
‘În toamna anului 2006 am înfiinţat o societate nouă, românească, cu parteneri din Austria. Aveam nevoie de experienţa lor. Am trimis un grup de tineri la o perfecţionare la plantaţiile existente în Ungaria şi Austria şi în primăvara anului următor am început să plantăm. Prima dată am plantat 100 de hectare şi când am văzut că încep să crească brăduţii şi pentru noi a fost o satisfacţie. Da, într-adevăr, este foarte greu să rezişti câţiva ani să nu produci nimic, să nu câştigi nimic, dar când vezi cum cresc brăduţii şi te gândeşti că peste 5-7 ani o să avem o producţie din care vom recupera investiţia am zis că merită să facem acest efort’, afirmă omul de afaceri sălăjean.
La Camăr se cultivă trei specii: molidul clasic, cunoscutul brad argintiu şi bradul nordmaniana, care se caută din ce în ce mai mult pe pieţele din Europa. După o aşteptare de câţiva ani, rezultate au început să apară, 2012 fiind anul cu primii pomi de Crăciun vânduţi de la pepiniera din Camăr, iar în acest an comenzile au ajuns deja la 30.000 de brazi.
‘La ora actuală avem aproximativ 380 de hectare de plantaţii cu pomi de iarnă, din care avem din prima perioadă brazi care au deja înălţimea 1,5-2 metri. De anul trecut vindem, dar anul acesta am avut comenzi mari şi multe de la supermaketurile din România la brazii cu rădăcină, la ghiveci. Aceşti brazi se cumpără pentru fi plantaţi în parcuri, în zone publice, în curţile celor care stau la casă. În acest an deja am trecut de 30.000 de brazi vânduţi la ghiveci. Din această cantitate, o parte, aproximativ 10 camioane, i-am exportat în Belgia, Olanda, Danemarca şi Ungaria. (…) Pentru brazii tradiţionali, am început să-i tăiem şi deja se lucrează la împachetarea lor. Am început să livrăm în străinătate primele transporturi. În Belgia am trimis două camioane de molizi tăiaţi. Ei ne aduc nouă brazii nordmaniana, deoarece cantitatea care se obţine la Camăr nu acoperă necesarul din România. Camioanele care duc pomi de iarnă din România, la întoarcere aduc brazi din Danemarca, Olanda, Germania, Austria, Belgia şi Ungaria. Negociem pentru a livra în Republica Moldova. Deci putem să spunem că stăm bine. Nu producem cât putem vinde. Este un lucru bun’, a concluzionat Szozoboszlai.
Sursa: Agerpres
De aici vin brazii de Craciun!
24 noiembrie 2013, 10:51
Ultima modificare în 24 noiembrie 2013, 12:51
O firmă din localitatea sălăjeană Camăr, cu o plantaţie de pomi de Crăciun de aproape 400 de hectare şi circa 100.000 de brazi vânduţi anual la nivel naţional, este liderul naţional atât ca suprafaţă cultivată cât şi ca număr de pomi de iarnă comercializaţi în România.
Etichete: brad,
brazi,
craciun
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Se mișcă piața de mobilier pentru birouri. Sunt estimate creșteri pentru 2014
- Vuza: Chimcomplex Oneşti va face o ofertă pentru Oltchim, inclusiv dacă în pachet va fi şi Arpechim
- Armament rus în valoare de 12 mld. USD pentru Arabia Saudită
- Perla Harghitei – cea mai premiată marcă la primul concurs de ape minerale din România. Vezi lista câștigătorilor!
- Smart Hand, creatorii unei mâini prostetice pentru persoane cu dizabilităţi, câştigă How to Web Startup Spotlight (P)
- După ce a cucerit pieţele europene, o companie românească vrea să acapareze şi consumatorii români
- Black Friday: Fastius Curier vine cu forţe sporite (P)
- Saint-Gobain Rigips: Piața de profil, 90 mil. euro
- ArcelorMittal şi Nippon Steel ar putea prelua fabrica ThyssenKrupp din SUA
- Cum scapă managerii companiilor de problema cadourilor corporate (P)