Cele mai competitive 10 economii la nivel global în ceea ce privește talentele

Clasamentul măsoară modul în care economiile din întreaga lume performează atunci când vine vorba de susținerea resurselor de talente. Anul acesta, lista a fost întocmită printr-o combinație de răspunsuri la sondaj și date concrete de la Centrul Mondial de Competitivitate IMD și surse externe din 67 de economii la nivel global, conform CNBC.

Aceste date sunt împărțite în trei categorii: investiții în dezvoltarea talentelor autohtone, atractivitate (măsura în care o țară se folosește de fondul de talente de peste mări) și pregătire (disponibilitatea abilităților și competențelor în fondul de talente), conform raportului.

  • Elveția
  • Singapore
  • Luxemburg
  • Suedia
  • Danemarca
  • Islanda
  • Norvegia
  • Olanda
  • Hong Kong
  • Austria

Țările europene au dominat clasamentul din acest an

Țările europene au dominat clasamentul din acest an, ajungând pe opt din primele zece poziții. Două economii din Asia s-au clasat și ele pe listă, Singapore și Hong Kong ajungând pe locul doi, respectiv al nouălea.

Statele Unite nu au intrat în top 10 și au coborât cu șase locuri, ajungând pe locul 21 în acest an. 

Și mai important, SUA au coborât de pe poziția a doua, în 2020, pe  a 14-a în 2024 la categoria recurs, scorul fiind afectat de costul vieții din țară și de rata impozitului pe venitul personal.

Statele Unite au fost evaluate sub medie în ceea ce privește competențele lingvistice sau disponibilitatea competențelor lingvistice pentru a satisface nevoile întreprinderilor, ajungând pe locul 47 din 67 de economii la nivel global.

Elveția domină la capitolul investiții și dezvoltare și la factorul atracție

Elveția rămâne în fruntea competitivității talentelor, încă de la înființarea clasamentului, în 2014. Țara domină la capitolul investiții și dezvoltare, precum și la factorul atracție.

Țara europeană se află în fruntea listei ținând cont de mai multe criterii, precum calitatea vieții, infrastructura sanitară, educația universitară, existența unui salariu minim legal, capacitatea de a atrage personal străin cu înaltă calificare și multe altele.

Singapore se află pe locul al doilea. Potrivit raportului, „creșterea orașului-stat de la locul 18 în 2014 la locul doi în acest an poate reprezenta o provocare pentru dominația Elveției în viitorul apropiat”.

Creșterea constantă a Singapore este determinată de pregătirea fondului său de talente. Țara se remarcă prin lipsa discriminării și se află pe primul loc în ceea ce privește creșterea forței de muncă, disponibilitatea forței de muncă calificate și disponibilitatea competențelor financiare, potrivit raportului.

Impactul AI asupra peisajului talentelor globale

Raportul WTR 2024, intitulat „Implicațiile socio-economice ale inteligenței artificiale la locul de muncă”, subliniază, de asemenea, impactul pe care inteligența artificială (IA) l-a avut asupra peisajului global al talentelor.

„Adoptarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) transformă industriile și remodelează economia globală în moduri fără precedent, creând atât oportunități, cât și provocări pentru competitivitatea talentelor”, a scris economistul José Caballero, expert la Centrul Mondial de Competitivitate.

„În timp ce IA poate aduce eficiență și productivitate de neegalat, amenință înlocuirea pe scară largă a locurilor de muncă, în special în sectoarele care depind de sarcini de rutină și automatizare”, a spus Caballero.

Raportul din acest an a constatat că în Japonia, Thailanda, Singapore, Regatul Unit și Canada, „s-a constatat că directorii consideră IA ca fiind cea mai vizibilă la locul de muncă prin modul în care înlocuiește oamenii. În plus, s-a constatat că discriminarea crește în aceste economii”, potrivit unei postări pe blogul IMD.

„Incorporarea AI în forța de muncă poate introduce noi forme de discriminare, cum ar fi algoritmi părtinitori, care pot consolida inegalitățile existente și pot avea un impact social amplu asupra comunităților marginalizate”, a spus Caballero în raport.

De exemplu, raportul a constatat că angajarea femeilor este de două ori mai probabil să fie afectată de automatizare (7,9%) comparativ cu bărbații (2,9%) din țările cu venituri mari.