Potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, în prezent mai mult de 95% din efectivele de păsări ouătoare din România sunt crescute în cuşti îmbunătăţite, conforme cu normele europene. Acesta a subliniat că toate stocurile de ouă marcate cu cifra trei, care provin de la găini crescute în cuşti neîmbunătăţite, nu vor mai putea fi livrate către piaţă ci doar către procesare şi vor avea suplimentar o ştampilă.
Ouăle pentru consum se produc de peste 60 de ani în cuşti (baterii), în toate lumea inclusiv în ţările UE, iar contestarea creşterii găinilor în aceste baterii nu s-a făcut pentru protecţia sănătăţii oamenilor, ci pentru protecţia păsărilor.Ouăle româneşti marcate cu cifra 3 au fost obţinute de la găini crescute în cuşti de 550 centimetri pătraţi (cmp) pentru o găină, în timp ce în SUA spaţiul alocat acestor păsări este mult mai mic, de doar 350 centimetri pătraţi pe găină.
Conform normelor europene, din 2012 spaţiul alocat creşterii unei găini va fi de 750 de cmp, urmând ca acestea să mai beneficieze în cuşcă de o stinghie şi de un cuibar. Aceste demersuri se vor face pentru un confort mai mare al păsării, nu pentru că ouăle nu ar bune consumului uman. Conform directivelor europene, producţia de ouă de consum românească este realizată după patru coduri, codul 3 fiind cel consemnat pe ouăle obţinute de la găinile crescute în baterii convenţionale şi îmbunătăţite. Legislaţia UE nu impune creşterea exclusivă la sol, conform codului zero, unu sau doi, ci doar obligă la unele îmbunătăţiri ale bateriei convenţionale, cu aprobarea utilizării, iar aceste condiţii vor trebui respectate începând cu 1 ianuarie 2012.
Sectorul avicol din România, cu efective totale de 5 milioane de găini ouătoare, a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare, în conformitate cu normele europene. În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.
Comisia Europeană a anunţat că aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă în 2012 la deschiderea unor proceduri de infringement împotriva a cel puţin 11 state ale UE, între care şi România.
Sursa: Agerpres
De astăzi vom mânca doar ouă de la găini mai fericite
1 ianuarie 2012, 12:09
Ultima modificare în 19 decembrie 2021, 19:14
Ouăle din producţia autohtonă marcate cu cifra 3 care vor fi puse pe piaţă după 1 ianuarie 2012 vor proveni numai de la găini crescute în cuşti conforme cu normele europene.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook