De azi începe vaccinarea cu AstraZeneca. Câți români s-au programat

vaccin AstraZeneca Oxford

Românii încep de luni vaccinarea cu AstraZeneca. Acesta este cel de-al treilea vaccin dezvoltat împotriva COVID-19. Primele două vaccinuri - Pfizer/BioNTech și Moderna - funcționează pe bază de ARN mesager.

Gata, începe vaccinarea cu AstraZeneca. Peste 142.000 persoane s-au programat, până duminică seară, pentru a se imuniza cu acest vaccin. Din totalul acestora, 60.671 sunt femei, iar 72.429 sunt bărbați.

În total, sunt 1,5 milioane de programări pentru vaccinare, potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării.

”De mâine dimineață (luni, n.r.) sunt contorizate 1,5 milioane de programări. Sunt 673.593 programări și persoane programate pentru prima doză, plus 923.247 programări pentru doza de rapel (673.593 pers cu prima doza + 249.654 doar cu rapel)”, precizează Comitetul.

Număr impresionant pentru AstraZeneca

La sfârșitul săptămânii trecute, în doar 24 de ore, numărul programărilor pe platforma electronică pentru vaccinarea cu AstraZeneca depășise 100.000 de persoane.

Programarea pentru vaccinul AstraZeneca a început în data de 10 februarie. El se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi. Acestea vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare, la nivel național vor fi deschise 180 de cabinete noi de vaccinare. Dintre acestea, 22 vor fi În București.

Al treilea vaccin anti-COVID

Vaccinul produs de AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană. Mai sunt și Pfizer BioNTech și Moderna. Vaccinul AstraZeneca se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a. E vorba de cei cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

Acest vaccin este monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv). El transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19.