Deținătorii de acțiuni fracționate au dreptul la dividende
Prin această inițiativă, România devine prima țară din lume în care XTB oferă clienților posibilitatea investițiilor în acțiuni fracționate. În cazul acestui nou produs, pragul de intrare în piață pentru cei care vor să-și construiască un portofoliu de investiții la bursă este mai scăzut. În cazul acțiunilor mai scumpe, de acum există posibilitatea de a investi într-o fracțiune din ele, beneficiile economice fiind la fel ca în cazul acțiunilor obișnuite.
Deținătorii de acțiuni fracționate au dreptul la dividende, însă ei nu au drept de vot în ceea ce privește politicile sau deciziile companiilor. Pentru a obține dreptul de vot, se pot cumpăra mai multe părți dintr-o acțiune, până la colectarea unei acțiuni întregi, care oferă ulterior și acest drept.
„Pentru grupul XTB, piața din România este una excepțională. În primul rând, cifrele arată că 55% dintre investitorii XTB din România, care își tranzacționează fondurile pe piața de capital internațională, cumpără fie acțiuni individuale, fie fonduri de tip ETF. În ultimii ani, interesul pentru bursă în rândul investitorilor români a crescut considerabil. În acest context, decizia de a introduce acțiunile fracționate, pentru prima dată, în România, are ca scop diversificarea opțiunilor pentru acești investitori, care își doresc portofolii tot mai sofisticate”, arată Irina Cristescu, General Manager XTB România, companie globală de investiții de tip fintech și unul dintre cei mai mari brokeri de piețe internaționale din țara noastră.
Dintre toate sucursalele grupului XTB, doar o altă țară a mai depășit pragul de 50% a numărului de investitori în acțiuni – Cehia, unde 51% dintre investitori cumpără acțiuni și ETF-uri cu deținere.
„Introducerea acțiunilor fracționate este un alt pas în dezvoltarea companiei noastre. Mă bucur că România este prima țară din lume în care introducem acest nou produs. Investitorii din această țară și-au manifestat deja un interes ridicat față de piața de capital internațională, iar acum o facem și mai convenabilă și accesibilă pentru ei. Astfel, ne străduim să eliminăm și mai multe bariere și să pregătim societatea să investească în mod responsabil. Vremurile brokerilor obișnuiți nu se vor întoarce, iar astăzi investițiile sunt mai accesibile decât oricând”, transmite Omar Arnaout, CEO al XTB.
România, țara cu cel mai mare procent de femei care accesează piața de capital
Românii sunt mai tradiționaliști, iar această caracteristică definește și modul în care aceștia tranzacționează. Potrivit datelor XTB, profilul investitorului român în piețe de capital vizează un bărbat de 35 de ani, care investește folosind un computer și are acțiuni la șapte companii. Astfel, aproximativ 73% din tranzacții sunt efectuate folosind versiunea desktop a platformei de investiții XTB. Datele de pe alte piețe arată în mod clar o tendință dominantă a folosirii telefoanelor inteligente, prin comparație cu desktop-urile.
Totodată, România este țara cu cel mai mare procent de femei care accesează piața de capital (25%), oferind indicii relevante cu privire la evoluția acestui domeniu.
În 2022, investitorii în acțiuni, din România, erau interesați în principal de noile tehnologii. Statisticile platformei de investiții XTB arată că aceștia au preferat piața americană, unde au dominat investițiile în companii precum Palantir, UiPath sau Tesla. Aceste companii au două lucruri în comun – sunt cunoscute de investitorii români (de exemplu, UiPath este originar din România) și sunt relativ mai ieftine. Aceste caracteristici le fac să pară extrem de atractive în prezent.