La achiziţionarea unui PC majoritatea clienţilor consideră că hard discul are o capacitate de stocare mai mare decât au nevoie, însă de cele mai multe ori aceasta se dovedeşte a  fi insuficientă. Soluţia: hard discurile externe.

Calculatoarele din ziua de azi vin echipate cu hard discuri de mari capacităţi, însă, inevitabil, majoritatea utilizatorilor ajung să rămână fără spaţiu pe disc.

Spaţiul de pe disc se ocupă în timp cu programe, jocuri şi nu în ultimul rând cu seriale sau cu muzica preferată. De asemenea, 16 GB de spaţiu este ocupat din start de către sistemul de operare,  în cazul celui mai nou sistem de operare de la Microsoft, Windows 7.

Dacă până nu demult cei care primeau un mesaj de genul „hard discul este plin, click aici pentru a şterge fişierele nefolositoare”, se apucau să dezinstaleze programe care ocupau de obicei un spaţiu de stocare nesemnificativ, în prezent cei mai mulţi utilizatori rezolvă această problemă cu ajutorul unui hard disc exern.

Hard discurile externe au capacităţi mari de stocare care pornesc de la 250 de GB şi pot ajunge până la 8 TB, însă acestea din urmă se adresează de regulă companiilor. Cu cât spaţiu de stocare este mai mare, cu atât creşte şi preţul.

Majoritatea hard discurilor externe au interfaţă USB 2.0, ceea ce înseamnă că viteza de transfer ajunge până la 480 de Mb/s.

În scurt timp vor ajunge şi pe piaţa românescă hard discuri cu interfaţa USB 3.0. Această interfaţă oferă o rată de transfer de 5 GB/s, de  zece ori mai mare decât USB 2.0.

Utilizatorii vor putea transfera 4 MB de muzică, echivalentul unei piese de 3 minute, sau imagini, fotografii cu rezoluţie ridicată realizate cu o cameră de 6 megapixeli,  în aproximativ 0,02 secunde, iar un film HD în numai 2,3 minute.

Seagate Expansion
0-51698-seagate.jpg
Capacitate: 500 GB
Viteza de rotaţie: 7200 rpm
Interfaţă: USB 2.0
Porturi: 1 x USB 2.0
Preţ: 273 lei
Magazin: marketonline.ro

HP SimpleSave
0-51699-hp.jpg

Capacitate:  1 TB
Interfaţă:  USB 2.0
Porturi:  1 x USB 2.0
Backup automat
Preţ: 359 lei
Magazin: emag.ro

Western Digital My Book Mirror Edition
0-51700-western.jpg
Capacitate:  2 TB
Viteza de rotaţie: 7200 rpm
Interfaţă:  USB 2.0
Porturi:  1 x USB 2.0
Preţ: 782 lei
Magazin: PCGarage.ro

NOTĂ: Capital. ro selectează magazinele online unde pot fi găsite produsele în funcţie de cel mai mic preţ afişat şi de popularitatea acestora. Capital.ro nu favorizează, intenţionat, niciun magazin online, iar prezentarea unui magazin în care poate fi găsit un anume produs nu trebuie interpretată ca o formă de reclamă.