Când ne spălăm pe dinți, o facem în special pentru a îndepărta microbii (cunoscuți sub numele de placă bacteriană) de pe suprafața danturii. Această placă este o acumulare de bacterii, ciuperci și viruși care trăiesc într-o comunitate cunoscută sub numele de biofilm microbian.
Biofilmul este foarte lipicios și pot fi îndepărtat doar prin periaj. Indiferent dacă vrem să recunoaștem sau nu, toți am făcut greșeli când ne-am periat dinții sau am sărit peste periajul de seară. Deci, de câte ori pe zi ar trebui să ne spălăm pe dinți și ce se întâmplă dacă ne spălăm o singură dată?
Potrivit Livestrong, scopul periajului este de a reduce cât mai multă placa de pe fiecare dinte. Dovezi recente sugerează că, dacă insistăm mai mult timp cu periajul, până la patru minute de fiecare dată, putem avea dinți mai curați. Un timp mai lung acordat periajului înseamnă că ne putem curăța mai eficient dinții și putem ajunge în locuri greu accesibile.
De câte ori pe zi ar trebui să ne spălăm pe dinți
Potrivit Asociației Stomatologice Americane (ADA), ar trebui să vă periați dinții de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor, timp de două minute de fiecare dată.
Dr. Osei-Fosu sugerează chiar periajul o singură dată pe zi deoarece spălatul prea des poate uza smalțul dentar. Este demn de remarcat faptul că recomandarea de a ne spăla de două ori pe zi, cu care suntem familiarizați, nu este susținută de cercetări puternice.
Nicio legătură între frecvența periajului și incidența cariilor
De fapt, o revizuire sistematică și o meta-analiză din octombrie 2016 din Journal of Dental Research nu a găsit nicio legătură semnificativă între frecvența periajului și incidența cariilor dentare. Cu toate acestea, periajul de două ori pe zi este recomandat de majoritatea stomatologilor și de ADA. „Periajul dinților de două ori pe zi poate avea mai multe beneficii decât o respirație proaspătă”, spune dr. Osei-Fosu. „Când nu faceți asta aveți un risc mare de acumulare a plăcii dentare”, afirmă ea.
Placa dentară este pelicula lipicioasă pe care o simți pe dinți când nu te-ai periat de ceva vreme. Când placa nu este îndepărtată, aceasta poate provoca gingivită și poate duce la o infecție gravă a gingiilor, spune dr. Osei-Fosu. Îndepărtând în mod regulat resturile de pe dinți, preveniți cariile dentare și bolile gingiilor.
O ședință de spălat pe dinți ar trebui să dureze între trei până la patru minute
Există unele dovezi care arată că două minute de periaj ar putea să nu fie suficiente, relatează CNN. Potrivit cercetărilor, pentru a elimina cât mai mult tartru dentar, ar trebui ca o ședință de periaj să dureze între trei până la patru minute.
Dentiștii au început să ne recomande să ne periem dinții timp de două minute în anii 1970. Mai târziu au susținut că ar fi bine să folosim o periuță de dinți cu peri moi. Noile recomandări se bazează în mare parte pe studii publicate încă din anii 1990, care au analizat timpii de periaj, tehnicile și tipul de periuță de dinți.
Aceste noi studii au arătat că două periaj minute de periaj au dus la o reducere bună (dar nu excelentă) a tartrului. În timp ce se dovedește că periajul mai lung de două minute îndepărtează mai mult tartru, nu există cercetări care să analizeze dacă mai mult de două minute de periaj au legătură cu o sănătate orală mai bună pe termen lung, comparativ cu două minute.