Așa cum se știe, lenjeria de pat este cea care intră în contact direct cu pielea noastră, în fiecare seară, iar așternuturile pot fi o sursă inepuizabilă de microbi și, în consecință, de boli. Dar, în timp, și pernele se murdăresc și se pătează de la transpirație. Cum se pot spăla?

Cum și cât de des ar trebui spălate pernele

Majoritatea specialiștilor în igienă recomandă spălarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână, iar în lunile de vară, când transpirăm mai mult, chiar de două ori. Dar cum și cât de des ar trebui spălate pernele?

Deși regulile spun că o pernă ar trebui spălată la fiecare patru până la șase luni (sau de trei până la patru ori pe an), poate fi o problemă atunci când nu știm de unde să începem.

În plus, deoarece anumite metode de spălare pot distruge materialele din interiorul pernelor, e bine să vă asigurați că urmați anumite instrucțiuni. Iată câteva informații despre cum trebuie să spălați pernele, în funcție de materialul cu care sunt umplute, plus două trucuri simple pentru a le împrospăta atunci când vă grăbiți.

Cum se spală pernele din puf sau din pene

Deși se spune că pernele din puf sau pene sunt pline de praf și acarieni și pot exacerba astmul și problemele de respirație, dovezile arată că, de fapt, nu adăpostesc mai mult praf și contaminanți decât alte perne. Un studiu din 2020 a constatat că pernele sintetice reprezintă un factor de risc la fel de mare pentru cei cu astm bronșic sever, la fel ca cele de puf. Acestea pot fi pline de acarieni și ar trebui spălate în mod obișnuit.

„Pentru a curăța pernele de puf sau de pene, cel mai bine ar fi să folosiți un ciclu blând de spălare cu un detergent ușor”, spune Sharon Garcia, expert în curățare, care oferă sfaturi pe Instagram și Tiktok.

În plus, este bine să spălați două perne în mașină în același timp pentru a echilibra greutatea. Adăugați un ciclu suplimentar de clătire și centrifugare pentru a elimina tot detergentul de pe pernă și umiditatea din interior.

Adăugați în mașină câteva mingi de tenis

Înainte de a arunca pernele în uscător, unii producători recomandă să le băgați pe fiecare între două prosoape pentru a absorbi excesul de apă și a reduce timpul de uscare. Pentru a vă asigura că rezistă în uscător, folosiți programul căldură scăzută sau cel fără căldură.

„Modalitatea simplă de a vă garanta că ies ca noi? Adăugați în mașină câteva mingi de tenis împreună cu pernele. Acestea le umflă în timp ce se usucă”, spune Garcia.

Pernele din poliester pot fi spălate cu ușurință în mașina de spălat

Pernele din poliester pot fi curățate cu ușurință în mașina de spălat, cu un ciclu blând, spune Garcia. „Folosiți un detergent ușor și evitați să utilizați balsam de rufe, deoarece poate lăsa reziduuri.” Pentru cele mai bune rezultate e bine să folosiți apă rece. Ca și în cazul pernelor din puf, asigurați-vă că echilibrați mașina spălând două perne odată sau aruncați câteva prosoape.

Pentru ciclul de uscare, mingile de tenis pot fi utile pentru a ajuta la spargerea aglomerărilor de poliester. Scoateți pernele la fiecare 15 minute pentru a le pufăi. Observați pete galbene? Dacă pernele din pene sau poliester au zone decolorate, încercați acest truc „Amestecați o soluție de peroxid de hidrogen și detergent de vase”, spune Garcia.

„Puneți amestecul pe zonele pătate și lăsați-l să stea aproximativ 15 minute.  În final, clătiți bine perna și lăsați-o să se usuce la aer sau aruncați-o în uscător la ciclu mic.”

Combinația de peroxid și detergent de vase dizolvă uleiurile și celulele pielii, astfel încât pernele să arate ca noi.

Cum să curățați pernele din spumă cu memorie sau din latex

Din păcate, aceste materiale pot fi distruse în mașina de spălat sau în uscător. „Pentru pernele din spumă cu memorie sau latex, se recomandă curățarea petelor”, sfătuiește Garcia. Folosiți un detergent blând, amestecat cu apă și tamponați ușor zonele pătate.

Evitați înmuierea sau scufundarea pernelor pentru a preveni deteriorarea. Unele perne din spumă cu memorie și latex pot avea nevoie de 24 de ore ca să se usuce, așa că este important să le ajutați să se usuce cât mai bine pentru a preveni mucegaiul. După curățarea petelor, lăsați spuma cu memorie sau latexul să se usuce pe o suprafață plană și ventilată și folosiți un ventilator sau un uscător de păr pentru a ajuta materialul să se usuce mai repede.