Unii oameni de știință afirmă că depinde de situație. Diferite catastrofe creează condiții diferite ale Apocalipsei care pot face ca populația să supraviețască. De exemplu, un război nuclear poate declanșa Iarna Nucleară.

Supraviețuitorii s-ar confrunt cu temperaturi foarte scăzute și foamete la nivel mondial. La care se adaugă expunerea la radiații. Numărul minim ar fi foarte mic în comparație cu cele 7,8 miliarde de oameni care trăiesc azi pe Pământ.

„Am putea supraviețui probabil timp de secole și cu o populație mai mică”, a declarat Cameron Smith, profesor la Facultatea de Antropologie a Universității din Portland, Oregon.

Studiul lui Smith arată că perspectivele civilizației umane timpurii și colonizarea spațială oferă o perspectivă destul de bună asupra speranței supraviețuirii în cazul Apocalipsei. Se bănuiește că orașele mari ar fi cele mai vulnerabile.

Civilizația ar urma să se prăbușească, deoarece omenirea importă bunuri și hrană și se bazează foarte mult pe electricitate. Prin urmare, populația supraviețuitoare ar urma să se răspândească pentru a găsi resurse de a trăi.

„Doar câteva sute de supraviețuitori ar avea nevoie de o modalitate de a-și menține sistemul de reproducere”, a spus Smith. Un număr suficient de indivizi cu vârsta de reproducere cunoscută sub numele de „populație eficientă”, ar fi necesari pentru împerecherea cu succes.

Seth Baum, cofondator și secretar general al Global Catastrophic Risk Institute, afirmă că ar fi nevoie de adăposturi pentru a proteja oamenii în cazul unei catastrofe globale.

Supraviețuirea în spațiu

Si pentru că unii evocă șansa supraviețuirii în spațiu, în cazul Apocalipsei, care ar fi numărul minim ncesar de oameni care pot duce specia mai departe și pe alte planete?

Pentru o călătorie de 6.300 de ani până la Proxima Centauri b, o exoplanetă asemănătoare Pământului care poate fi locuibilă orbitând în jurul Proxima Centauri (deplasându-se cu viteza posibilă, sunt suficienți doar 98 de membri ai echipajului de plecare , potrivit unui studiu din Journal of the British Interplanetary Society.

Echipajul Proxima Centauri b este format din 49 de perechi de reproducere fără legătură, mai degrabă decât un eșantion aleatoriu de 98 de oameni, gata să transmită gena. Populațiile rămân diverse din punct de vedere genetic și sănătoase numai în anumite condiții, astfel încât, de exemplu, reproducerea echipajului trebuie monitorizată și restricționată.

În plus, un echipaj de pornire mai mare de 500 poate fi o alegere mai sigură, deoarece ar fi mai probabil să păstreze diversitatea genetică în mai multe perechi de reproducători.