De ce a ajuns România groapa de gunoi a Europei? Ce explicații are ministrul Mediului

Gunoi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vine cu o serie de explicații legate de importurile de deșeuri. El a explicat și sintagma potrivit căreia România ar fi ajuns groapa de gunoi a Europei. Potrivit ministrului, toate aceste importuri nu sunt greșeli.

Ministrul Mediului susține că sintagma ”groapă de gunoi” este un fenomen generalizat și este valabil în toate statele membre, nu numai în România.

El a adăugat că tot ce se aduce în containere este materie primă pentru reciclare, lucru care l-a văzut chiar și el la Constanța în timpul unei vizite.

„Eu cred că este mult spus ”groapa de gunoi”, dar este un fenomen generalizat, un fenomen care se bazează pe acea regulă care permite introducerea în statele membre dintr-un alt stat membru – şi este valabil pentru toate statele membre – a materiei prime pentru reciclare. Ceea ce se aduce în aceste containere declarativ este materie primă pentru reciclare.

Declarativ, pentru că de foarte multe ori în containere se găseşte şi altceva decât ceea ce este declarat. Asta am văzut ultima dată şi la Constanţa, când am fost la faţa locului”, a declarat Tánczos Barna la emisiunea Insider politic, de la Prima TV, întrebat cum a ajuns România groapa de gunoi a Europei.

Ce s-a găsit în containere

Ministrul a vorbit și despre conținutul containerelor. Potrivit acestuia, au fost găsite microcipuri, materii prime pentru alt tip de reciclare decât cel declarat în acte, iar firma care le aduce „rămâne cu 10% prelucrată şi 80% ajunge la groapă”.

În același timp, Tanczos Barna consideră că acest fenomen trebuie controlat „foarte riguros” împreună cu vama şi Poliţia de Frontieră, instituţii care trebuie dotate cu aparatura necesară depistării unor astfel de transporturi.

„Nu ar trebui să existe acest fenomen. Un lucru este cert: deşeurile în sine care sunt destinate depozitării din start nu pot fi aduse în România, sau nu pot fi duse din România în alt stat membru, dar sub titulatura de materie primă se mai aduc materiale care nu ajung la reciclare, ci ajung la depozitare”, a mai spus el.

În ceea ce privește motivul importului de deșeuri, ministrul susține că acestea sunt aduse de firmele românești de reciclare, care cel mai probabil au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile, pentru că în România depozitarea este mai ieftină decât în alte state.

El a mai adăugat că majoritate deșeurilor vin din Germania și Italia și nu sunt deloc o greșeală.

„Tocmai de aceea se ajunge la plângeri penale în fiecare caz, pentru că nu se face întâmplător, nu este o greşeală să spui că ”am adus din greşeală”. Este o încălcare intenţionată a legii şi se ajunge la plângeri penale de fiecare dată”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Potrivit ministrului, există multe firme aflate în această situaţie, care odată cu constatarea ilegalităţilor, intră în faliment, însă persoanele vor fi urmărite penal pentru aceste fraude.

„Sunt doar câţiva procurori specializaţi pe infracţionalitate de mediu. Unul dintre ei este tocmai la Constanţa şi tocmai de aceea avem şi eficienţă acolo, în port şi în controalele pe care le desfăşurăm. Am început o activitate de regândire a sistemului instituţional la Ministerul Justiţiei există deja un grup de lucru pe schimbările structurale în vederea asigurării procurorilor specializaţi în toată ţara pe infracţionalitate de mediu”, a mai spus Tánczos Barna.