Răspunsul legat de diabet este da și nu. Într-adevăr, există mai mulți diabetici astăzi. În principal, dăm vina consumul de zahăr în exces, care e principala cauză a obezității – care, la rândul ei, poate cauza diabetul de tip 2. Pe de altă parte, există un public care caută produse fara zahar fără să sufere de diabet. Iar aici, se diversifică piața, fiind totodată și sursa creșterii cererii și implicit a pieței produselor de tip bio, low calorie și alte opțiuni asemănătoare.

 

Cine consumă produse fără zahăr, pe lângă diabetici?

 

Persoanele care sunt la dietă, dar care încă nu ar renunța la dulciuri. De ce? Pentru că dependența de zahăr este la fel de răspândită ca diabetul. Ea începe, pentru mulți dintre noi, chiar din copilărie. Consumăm sucuri carbogazoase care au zeci de grame de zahăr într-o doză, mâncăm bomboane și multă ciocolată. Aici, este vorba de diverși factori socio-economici complecși care stau la baza acestor comportamente.

 

Ca adulți, dependența de zahăr arată puțin diferit: deși nu consumăm la fel de multe sucuri, poftele de dulce încă rămân – iar pentru unii, se și înrăutățesc. Ajungem, așadar, de la a consuma o simplă ciocolată la câteva felii de tort pe seară, în contextul în care ne-am început ziua consumând o cafea care e mai mult frișcă decât băutură.

 

Așadar, luând în considerare numărul diabeticilor care este în creștere, dar și cel al dependenților de zahăr, nu e de mirare că mulți caută, de exemplu, inghetata fara zahar.

 

Produsele fără zahăr, o alternativă mai sănătoasă?

 

Multe din produsele fără zahăr sunt îndulcite cu diverse arome sintetice, cum ar fi aspartamul. Despre acesta, părerile sunt încă împărțite, deși studiile arată că nu este nociv (atât timp cât este consumat cu limită, ca orice alt aliment, de altfel.)

 

Deși nu sunt nici sănătoase, nici nesănătoase, persoanele evită îndulcitorii artificiali. Așadar, a crescut și mai mult piața alternativelor: siropul de agave bio este unul dintre cele mai populare alternative, fiind o alegere îndrăgită a celor care-și încep ziua cu o cană de cafea. Totuși, este bine de știut că acesta are aproape la fel de multe calorii și nu este un substituent bun.

 

Aici, important este să citim eticheta: ceva poate fi fără zahăr, dar poate fi cu agave. În concluzie, caloriile sunt aproximativ la fel. Idem cu mierea. Există, desigur, îndulcitori naturali cu mai puține calorii: stevia (a nu se confunda cu ștevia.) Xylitol, de asemenea, este o alegere bună, mai slab calorică decât zahărul alb tos.

 

Sunt acestea un must-have pentru o afacere tip băcănie/market?

Întrebarea, tradusă: ar putea să aducă mai mult profit, dacă le includem în stocurile magazinelor care nu le aveau până acum? Depinde. Având în vedere că totul depinde de mulți factori în lumea afacerilor, am putea spune că introducerea alternativelor nu este o investiție tare mare pe termen lung, dar ar putea atrage mai mulți clienți și, în concluzie, mai mult profit.