Elon Musk vrea să protejeze umanitatea de „virusul woke”

Elon Musk a vorbit despre adevăratul motiv din spatele cumpărării platformei Twitter. Într-un interviu acordat lui Joe Rogan, el a vorbit despre „virusul woke”.

Musk a explicat că a decis să cumpere Twitter pentru a contracara un cult pe care l-a denumit „extincționist”. Potrivit lui, acest virus ar fi responsabil pentru răspândirea unui adevărat „virus al minții”.

Miliardarul a mai făcut și în trecut aluzii sau chiar adevărate decizii de afaceri pe motive politice, criticând în mai multe rânduri ceea ce a numit „virusul minții trezite”. Fostul prezentator TV Joe Rogan a comparat, la rândul său, acest virus cu un „cult al morții”.

„Este un cult al morții. (…) Sunt în esență extincționiști. Este că ei propagă dispariția umanității și a civilizației”, a răspuns, la rândul său, Musk.

Elon Musk a achiziționat Twitter cu scopul de a-l proteja de ceea ce el numește „virusul minții”. Aceasta este o expresie folosită pentru a descrie ceea ce el consideră a fi gândirea „trezită” sau de stânga. Într-o discuție pe podcastul lui Joe Rogan, miliardarul CEO al Tesla și SpaceX a explicat:

„Acest lucru va suna oarecum melodramatic, dar îmi era teamă că va avea un efect coroziv asupra civilizației”, a declarat Musk pentru Joe Rogan Experience.

În plus, Musk a criticat conducerea orașului San Francisco, comparând centrul orașului cu „o apocalipsă zombie”. El explică și folosofia care a dus la acest rezultat:

„Ce filozofie a condus la acest rezultat? O filozofie care ar fi în mod normal destul de nișată și limitată din punct de vedere geografic. (…)

A primit o armă de tehnologie a informației pentru a propaga ceea ce este în esență un virus mental în restul Pământului. Și rezultatul acestui virus mental este foarte clar dacă te plimbi pe străzile din centrul orașului San Francisco”, a mai precizat miliardarul.

Twitter a fost cumpărat cu 44 de miliarde de dolari

La început de 2022, Elon Musk a surprins mediul online prin intenția sa de a renunța la o avere impresionantă, de 44 de miliarde de dolari. Suma urma să fie investită pentru cumpărarea Twitter. Curând după aceea, a susținut că activitatea unui bot a provocat o creștere artificială a numărului utilizatorilor activi zilnici monetizabili pe platforma Twitter, ceea ce a adăugat o notă de controversă întregii situații.

Musk a fost acționat în judecată de Twitter, în instanța din Delaware, pentru a forța respectarea ofertei. Ulterior, Musk a recunoscut acuzațiile și a finalizat achiziția la sfârșitul anului 2022.

Aceasta nu este prima oară când Elon Musk a criticat conceptul denumit „woke”. În luna decembrie, el a exprimat pe platforma X (fostul Twitter) opinia că virusul minții trezite trebuie să fie învins, în caz contrar, „nimic altceva nu contează”.

Tot la începutul anului 2022, Elon Musk a afirmat că este necesară apariția unei contra-narațiuni pentru a contracara ideea generală că el s-a implicat pe deplin în sfera divertismentului.

Semnificația termenului „woke”

Termenul „woke” este adesea asociat cu ideologia progresistă sau liberală și este folosit frecvent de către persoane mai conservatoare din punct de vedere politic. Elon Musk a adoptat acest termen pentru a critica ceea ce el percepe ca fiind „suprimarea” opiniilor de extremă dreapta pe platformele de socializare, sub administrația anterioară a Twitter.

Elon Musk a luat și alte decizii de afaceri motivate de preocupări politice. În octombrie 2021, Tesla a decis să-și mute sediul din Palo Alto, California, în Austin, Texas, la aproximativ un an după ce Musk a caracterizat măsurile de sănătate legate de Covid din California drept „fasciste” în timpul unei conferințe telefonice privind veniturile Tesla.

Ulterior, în 2021, Elon Musk a emis avertismente cu privire la riscul ca Austin să devină o copie a orașului San Francisco. Totuși, în ciuda acestor preocupări, Tesla și-a relocat sediul de inginerie înapoi în Palo Alto. Cu toate acestea, sediul corporativ al companiei a rămas în Texas.