Drama regretatei jurnaliste este drama tuturor iubitorilor de animale din România. Există o lege specială privind gestionarea câinilor fără stăpân, lege care prevede înființarea, de către Consiliile locale, de servicii specializate și amenajarea de adăposturi. Numai că legea este încălcată cu scopul sifonării de bani publici prin intermediul unor SRL-uri sau ONG-uri paravan. Dacă legea ar fi respectată și instituțiile abilitate ar veghea ca prevederile ei să fie puse în aplicare, atât iubitorii de animale, cât și persoanele care se simt amenințate de prezența câinilor fără stăpân pe domeniul public ar fi mulțumite. În loc să fie pe străzi, câinii fără stăpân ar fi cazați în adăposturi, unde ar fi hrăniți, îngrijiți și promovați pentru adopție. Legea specială prevede și posibilitatea adopției la distanță sau a implicării ONG-urilor de profil în îngrijirea câinilor din aceste adăposturi, în cazurile în care primăriile nu dispun de bugetele necesare.
În schimb, cele mai multe consilii locale găsesc „soluții alternative”, în afara legii, pentru a concesiona aceste servicii către firme terțe sau prin ONG-uri paravan interpuse. Prețul plătit de Consiliile locale către ASPA Ivets pentru fiecare câine capturat și ucis este între 700 și 1.000 de lei!!! Aceasta în condițiile în care câinii sunt transportați uneori și la sute de kilometri, iar dreptul cetățenilor de a-i adopta și revendica este încălcat.
Considerăm că este strigător la cer ca într-o țară în care nu pot fi mărite alocațiile pentru copii din lipsa bugetului și unde 1,2 milioane de pensionari trăiesc din 700 de lei/lună, o entitate privată fără drept să primească între 700 și 1.000 de lei pentru capturarea și uciderea unui câine!
În luna februarie a anului trecut, doamna Cristina Țopescu ne-a solicitat sprijinul în sensul acordării de consultanță juridică cu privire la modul de desfășurare a activității de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza localității Tunari. În acest sens, am formulat o înștiițare către Consiliul Local Tunari prin care am enumerat toate motivele de drept prin care „protocolul de colaborare” cu Asociația ASPA Ivets este ilegal. Atașăm adresa prezentului comunicat.
Ținem să precizăm că prin aceste protocoale ilegale sunt grav încălcate drepturile iubitorilor de animale și ale asociațiilor de protecția animalelor: oamenii nu își pot revendica animalele care sunt mutate ilegal dintr-o localitate în alta sau chiar în alte județe, cetățenii sunt siliți să asiste neputincioși la acte de cruzime împotriva animalelor și sunt intimidați de această entitate care se folosește fără drept de denumiri și însemne ale instituțiilor statului, precum Serviciul de ambulanță, 112, ASPA, girofare montate ilegal pe mașini etc. (atașăm răspunsul IGPR și al Poliției rutiere Ilfov prin care se confirmă faptul că montarea acestor însemne pe mașinile ASPA Ivets a fost făcută prin încălcarea legii).
De asemenea, precizăm că doamna Cristina Țopescu a fost afectată emoțional și financiar de această situație, fiind nevoită să se deplaseze la o distanță foarte mare pentru a-și revendica animalele (în localitatea Fudulea din județul Călărași) și că una dintre cățelușele pe care le avea în grijă nu a mai fost găsită, acest lucru creându-i o stare de profundă tristețe și neliniște interioară. Doamnei Cristina Țopescu i-au fost solicitate în mod abuziv sume de bani pentru revendicarea animalelor și a fost nevoită să le sterilizeze pe propria cheltuială.
Am depus deja sesizări cu privire la activitățile ilegale și abuzurile comise de societățile și ONG-ul familiei Istrate, pe lângă mai multe instituții competente, inclusiv plângeri penale. În urma demersurilor noastre, DSVSA Călărași a dispus interzicerea activitatății adăpostului deținut de aceștia în localitatea Fundulea, județul Călărași, și aplicarea de sancțiuni contravenționale.
Mai multe „hotărâri de aderare” ale unor Consilii locale la asociația deținută ASPA Ivets (similare celei prin care și comuna Tunari a gestionat câinii fără stăpân în mod ilegal și printr-un consum exagerat și nejustificat de fonduri publice) și contracte de prestări servicii au fost anulate de instanțele de judecată, una dintre ele fiind anulată DEFINITIV de CURTEA DE APEL GALAŢI în data de 10.10.2019 (dosar nr. 2286/113/2018).
Pe lângă ilegalitatea actelor administrative încheiate cu aurotitățile locale și încălcarea drepturilor cetățenilor, ASPA Ivets și alte societăți administrate de Manuel și Florentina Istrate sunt cercetate penal pentru infracțiuni de evaziune fiscală (dosar nr. 3880/P/2017) și ucidere cu intenție, fără drept, a animalelor.
Deținem dovezi privitoare la faptul că Florentina și Manuel Istrate instigă la uciderea fără drept a câinilor fără stăpân de către persoane care nu au drept de practică veterinară și care au desfășurat fără drept și acțiuni veterinare în clinica pe care au deținut-o.
În perioada cuprinsă între 2014 și 2017, în care aceștia au prestat servicii veterinare pentru ASPA București prin firma MAG MED VET SRL, au ucis un număr de 3.242 de câini sănătoși. Tot în aceeași perioadă, au intermediat adopția a sute de câini pentru terțe persoane care i-au trimis la export, cu destinații necunoscute. În schimbul acestor intermedieri, soții Istrate au încasat de la persoanele respective sume de bani cu titlu de „servicii veterinare.”
Pe lângă uciderea animalelor sănătoase, cei doi au mai încălcat Codul de Deontologie Medicală Veterinară prin faptul că au girat cu titlul lor și au oferit protecție persoanelor care nu au calificarea necesară pentru practica medicală veterinară. Un tehnician veterinar și o persoană care nu a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara practica fara drept operatii de sterilizare, operatii complicate de ortopedie, eutanasieri în clinicile cuplului Istrate sau în cabinetele adaposturilor primariilor cu care aceștia au contracte. Precizam că în urma operațiilor efectuate de aceste persoane fără drept de practică, mulți câini au trebuit reoperați chiar și după operații simple de sterilizare, iar unii chiar au murit. Atașăm mărturii ale posesorilor de câini operați de angajați fără drept de practică veterinară ai ASPA Ivets, precum și recenzii ale clinicii acestora.
Cele enumerate mai sus constituie infracțiuni de natură economică, încălcări ale legislației privind protecția animalelor și gestionarea câinilor fără stăpân și abateri grave de la Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar.
Pe lângă acestea, deținem probe cu privire la următoarele:
- ASPA Ivets nu înregistrează câinii capturați în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân, conform prevederilor legale, deși fiecare unitate administrativ-teritorială cu care are contracte/protocoale plătește între 700 și 1.000 de lei pentru fiecare câine ridicat și ucis
(adresa 4066/1503/2019 emisă de DSVSA Călărași și Ordonanța de Interzicere a Activității nr. 2295/28.01.2019 emisă de DSVA Călărași); - Prin ridicarea câinilor din diverse localități și trasportarea lor la adăpostul deținut de aceștia (în trecut Fundulea, Calarași, în prezent Uzunu, Giurgiu – unitate neînregistrată sanitar-veterinar), sunt încălcate dispoziţiile art.12 alin.5 din HG1059/2013 „Este interzisă mutarea câinilor fără stăpân din zona în care se află în altă zonă”, încălcând astfel dreptul cetățenilor de a adopta și revendica animalele (atașăm adresa DSVSA Giurgiu prin care se confirmă că unitatea de la Uzunu nu este înregistrată sanitar-veterinar și că ASPA Ivets i s-a pus în vedere că nu își poate desfășura activitatea în unitate);
- ASPA Ivets percepe ilegal taxe de revendicare/adopție de la cetățeni, în condițiile în care adopția este gratuită (art. 7, OUG 155/2001), iar taxele de revendicare nu pot fi percepute decât de către reprezentanții Consiliilor locale;
- Florentina și Manuel Istrate se folosesc în mod abuziv de informațiile cu caracter personal ale adoptatorilor sau de informațiile pe care le pot accesa în calitate de operatori în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân pentru a intimida și amenința cetățenii cu controale și amenzi sau chiar se prezintă la domiciliul acestora, pretinzând că sunt angajați ai primăriilor cu care au contracte, pătrunzându-le ilegal pe proprietățile private și ridicându-le abuziv câinii;
- Nu de puține ori, au insultat comunitatea iubitorilor de animale și persoanele care se opun modului lor brutal și ilegal de gestionare a câinilor fără stăpân, numindu-i „lătrăi” și „traficanți” sau provocând scandaluri pe domeniul public.
- Solicităm așadar Corpului de Control al Primului-Ministru verificarea de urgență a modului în care sunt gestionați câinii fără stăpân de către Consiliile locale, a modului în care instituțiile abilitate, în frunte cu ANSVSA aplică prevederile Legii speciale privind gestionarea câinilor fără stăpân și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor responsabile.
Câte animale și câți oameni mai trebuie să moară ca să intrăm în legalitate?