Warren Buffett nu este o persoană căreia îi place să împărtăşească detalii intime din viaţa sa, motiv pentru care dezvăluirea făcută pe 17 aprilie, referitoare la diagnosticarea cu cancer, ascunde o strategie, cred analiştii de la Bloomberg BusinessWeek. La urma urmei, aşa cum a subliniat şi preşedintele Berkshire Hathaway, medicii săi spun că boala este în stadiu incipient şi că nu-i pune viaţa în pericol. În plus, în comunicatul eliberat el a declarat că se simte minunat şi că nivelul său de energie este de 100%.
Cel mai probabil, anunţul a fost făcut pentru a dezminţi zvonurile că ceva mult mai grav se întâmplă. În calitate de investitor, ale cărui mişcări sunt urmărite de oameni din întreaga lume, e imposibil ca două luni de chimioterapie să treacă neobservate. În plus, la cei 81 de ani ai săi, planurile de succesiune sau lipsa acestora fac deja subiectul multor speculaţii. "Nu ţine de boala sa, cât de vârsta lui", susţine Charles Elson, expert în guvernare corporativă. Asemenea unei vedete surprinse că-şi atinge burta în apropierea unei clinici de fertilitate, Buffett ştie prea bine că trebuie să controleze mesajul înainte de apariţia unor zvonuri.
Dezvăluirea stării de sănătate a unui CEO este, întotdeauna, o strategie periculoasă. Cel mai bun exemplu îl reprezintă cazul de manipulare în ceea ce priveşte cancerul şi transplantul de ficat suferit de fondatorul Apple, Steve Jobs. Deşi starea lui Jobs era vizibil fragilă şi absenţa sa din cauza cancerului pancreatic era tot mai lungă, investitorilor nu li s-a spus absolut nimic despre boala CEO-ului care a murit în luna octombrie a anului trecut. Compania Apple nici măcar nu a dezvăluit că Jobs a suferit un transplant de ficat în aprilie 2009. Investitorii au aflat despre asta câteva luni mai târziu, din presă. Lipsa de informare cu privire la starea de sănătate a unui CEO a devenit un exemplu despre cum să nu procedezi într-o astfel de situaţie.
Însă cazul Apple nu este unui singular. Brenda Barnes, CEO-ul companiei Sara Lee, nu a dezvăluit că a suferit un accident vascular decât la câteva săptămâni de la incident. Charlie Bell a fost diagnosticat cu cancer la colon la doar câteva săptămâni de la numirea sa ca CEO la McDonald’s, în 2004, dar s-a luptat cu boala timp de mai multe luni înainte de a se retrage.
O altă strategie a adoptat American International Group (AIG), care a anunţat imediat că CEO-ul Robert Benmosche a fost diagnosticat cu cancer. Compania a prezentat un plan de succesiune şi a adus mereu noi informaţii cu privire la evoluţia tratamentului urmat de Benmosche. El a rămas CEO şi în ziua de azi.
Acest caz, însă, nu înseamnă că investitorii trebuie să stea relaxaţi doar pentru că Buffett şi-a dezvăluit boala. Până la urmă, boala miliardarului este un memento că investitorii nu au habar de planul de succesiune, scrie Bloomberg BusinessWeek, situaţie de neacceptat în orice companie, mai ales în una asociată cu o persoană de 81 de ani. În timp ce Steve Jobs s-a luptat cu o formă mult mai gravă de cancer decât cea cu care se confruntă Buffett, el avea doar 48 de ani atunci când a fost diagnosticat prima oară. Buffett, pe de altă parte, a depăşit deja speranţa medie de viaţă a bărbaţilor americani, aminteşte publicaţia citată. Iar investitorul octogenar, care şi-a făcut o bună parte din avere în domeniul asigurărilor, sfidează logica prin refuzul de a recunoaşte posibila moarte. Deşi starea sa de sănătate s-ar putea înrăutăţi într-o zi, Buffett a subliniat că "mai e cale lungă până atunci".
Ideea lui Buffett privind planul de succesiune a fost anunţată în scrisoarea anuală către investitori, în care a spus că a ales pe cineva să-l înlocuiască. Însă norocosul nici măcar nu ştie că a fost ales, iar Buffett a subliniat în mod constant că nu are planuri să se retragă.
"Acum, ca cel mai faimos investitor din lume a decis că investitorii merită să audă despre cancerul său, poate că va da dovadă de o transpareţă similară şi atunci când vine vorba despre succesiune. Apoi, investitorii pot sta liniştiţi ştiind că atenţia pe care Buffett o acordă sănătăţii sale se extinde şi în planificarea zilei în care compania sa va trebui să meragă mai departe fără el", încheie Bloomberg BusinessWeek.
Citiţi mai multe despre boala lui Buffett: