Alegerile prezidențiale din România, în atenția celor de la BBC

BBC analizează situația politică din România, discutând despre ascensiunea lui Călin Georgescu și despre nemulțumirile reale ale românilor, care, deși au fost folosite politic și atribuite influenței ruse, rămân probleme autentice.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Facebook, Călin Georgescu

România a fost foarte aproape de un dezastru, spune Mircea Geoană, fost adjunct al NATO. Potrivit sursei citate anterior, românii încă se resimt după anularea bruscă a alegerilor prezidențiale, cauzată de acuzații de interferență „masivă” a Rusiei în procesul electoral.

Mircea Geoană avertizează că, dacă Rusia a reușit să facă acest lucru în România, o țară cu sentimente puternic antirusești, o poate face oriunde.

Deși Rusia neagă acuzațiile, Serviciile Secrete Românești au declasificat recent documente care descriu o campanie de influență desfășurată pe TikTok. În primul tur, Călin Georgescu, considerat o figură extremă în politica românească, a avut o victorie surprinzătoare.

Curtea Constituțională a României (CCR) a suspendat alegerile prezidențiale, invocând motive de securitate națională, iar procesul electoral urmează să fie reluat anul viitor.

„Dar în timp ce TikTok a amplificat în mod clar mesajele naționaliste, religioase și adesea bizare ale dlui Georgescu, românii înșiși au fost cei cărora le-a plăcut ceea ce a spus”, explică BBC.

Deși TikTok a amplificat mesajele naționaliste și religioase promovate de Călin Georgescu, acestea au rezonat cu nemulțumirile reale ale multor români. Mircea Geoană atrage atenția că nu totul este opera Rusiei. Există probleme profunde în societatea noastră care trebuie abordate.

„Rușii sunt extrem de sofisticați. Dar este extrem de greșit să credem că toate acestea au fost doar din cauza Rusiei. Există un întreg cocktail de nemulțumiri în societatea noastră”, a afirmat Geoană.

mircea geoană
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Geoană

În ziua anulării alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu s-a prezentat în fața unei secții de votare închise, criticând decizia ca fiind „un abuz”. A fost întâmpinat de un grup mic de susținători, unii dintre ei afișând simboluri religioase și naționaliste.

Nemulțumirile românilor

Mulți români s-au săturat de cele două partide principale care au dominat politica țării timp de decenii. Călin Georgescu a atras atenția cu sloganuri de tipul „Să facem România Mare din Nou”, inspirate de stilul lui Donald Trump, și a obținut sprijin puternic, mai ales din partea diasporei românești.

Acești români, care au plecat din țară din cauza condițiilor grele de viață, se confruntă acum cu dificultăți în străinătate, trăind de pe o zi pe alta.

Totuși, reporterii americani observă că, deși Călin Georgescu respinge ideea că ar fi manipulat de Rusia, multe dintre pozițiile sale par să coincidă cu interesele Kremlinului. Analistul politică Sorin Ioniță crede că nu poți fi deschis pro-rus în România, dar toate punctele din agenda lui Vladimir Putin au fost incluse în campania lui Călin Georgescu.

„Nu poți fi exagerat de pro-rus în România, nu merge. Dar fiecare punct din agenda lui Putin a făcut parte din campania sa”, spune Sorin Ioniță.

După momentul anulării alegerilor, toată lumea a făcut apel la calm. Protestele de stradă nu s-au materializat, subliniază BBC.

Cât despre soarta României, ţara era „pe marginea prăpastiei” în momentul în care Curtea Constituţională a decis să oprească alegerile prezidenţiale, mai precizează Mircea Geoană.

Din păcate, spune fostul număr doi din NATO, furia oamenilor nu a dispărut şi ar putea apărea din nou.

„Am câștigat ceva timp. Dar există o furie reală aici. Și dacă nu facem ceva, s-ar putea să se repete”, a declarat Geoană.