De ce a fost Dan Şucu în sediul PNL? Ce a discutat, de fapt, cu Nicolae Ciucă

Dan Șucu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Astăzi, celebrul om de afaceri Dan Şucu a fost văzut la sediul PNL, fapt ce a stârnit o serie de speculații privind o eventuală candidatură a omului a finanțatorului FC Rapid, care este și reprezentantul Confederației Patronale Concordia.

S-a aflat ce a discutat cu Nicolae Ciucă

Reprezentanții Confederației Patronale Concordia au avut luni, 11 martie, o întâlnire cu președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă.

La această întâlnire au participat preşedintele Concordia, Dan Şucu, şi directorul executiv, Radu Burnete.

În cadrul întrevederii, reprezentanții Concordia au precizat că sistemul de impozitare cu o cotă unică a contribuit în mare măsură la reducerea decalajului cu economiile mai avansate din Europa de Vest.

În cadrul discuției, s-a evidențiat importanța nivelului de colectare, deficitului bugetar și a reformelor incluse în PNRR.

Participanții au spus că este necesar ca orice decizii fiscale luate de coaliția de guvernare să fie asumate doar după:

  • consultări extinse
  • analize economice temeinice
Nicolae Ciucă/SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, s-a exprimat susținerea pentru un sistem de impozitare cu cotă unică. Acest tip de impozitare a avut un impact semnificativ în recuperarea decalajului față de economiile mai dezvoltate din vestul Europei.

Deși există alte aspecte ale sistemului fiscal care merită discutate, principiul cotei unice nu se află printre acestea.

Președintele PNL a asigurat participanții că în acest an nu vor exista modificări fiscale. Orice schimbări pe termen mediu, conforme cu cele asumate prin PNRR, vor implica un proces amplu și transparent de consultare.

„Am discutat câteva teme importante printre care nivelul de colectare, deficitul bugetar, reformele asumate prin PNRR şi în acest context nevoia ca orice decizii de natură fiscală care se iau de către coaliţia de guvernare să fie asumate doar după o amplă consultare şi în urma unor analize economice temeinice. Ne-am exprimat sprijinul nostru pentru un sistem de impozitare cu cotă unică. Credem că acest tip de impozitare a contribuit semnificativ la recuperarea decalajului cu economiile mai dezvoltate din vestul Europei şi chiar dacă pot exista alte zone ale sistemului fiscal despre care merită să discutăm, principiul cotei unice nu este unul dintre ele. Preşedintele PNL ne-a dat asigurări că anul acesta nu vor mai exista modificări de natură fiscală, iar pentru orice alte modificări pe termen mediu, conform celor asumate prin PNRR, va exista un proces amplu şi transparent de consultare”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Concordia.

Nicolae Ciucă/SURSA FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

Cel mai bun sistem de impozitare pentru România

La începutul lunii martie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv.

Într-o postare pe Facebook, acesta a spus că impozitarea actuală este cea mai bună alegere pentru România.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a precizat și ea că nu ar trebui abandonată cota unică. Acest lucru ar duce la descurajarea investițiilor.

Cota unică, spune ea, înseamnă dinamism pentru România. De altfel, înseamnă și stimularea mediului de afaceri, dar și o transparentizare a relațiilor:

  • fiscale
  • contractuale dintre beneficiar și stat

„Partidul Naţional Liberal consideră că această coaliţie de guvernare este o alianţă între partide egale şi fiecare partid trebuie să aibă obiectivele ideologice importante respectate în funcţionarea acestei coaliţii. Pe fond, această cotă unică înseamnă dinamism pentru România, înseamnă stimularea mediului de afaceri, înseamnă inclusiv o transparentizare a relaţiilor fiscale şi contractuale între beneficiar şi stat”, spunea Raluca Turcan.