Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi seară, că trebuie să fim vigilenţi în continuare, chiar dacă situaţia epidemiologică este bună. Potrivit prim-ministrului, acesta este și motivul pentru care a fost prelungită starea de alertă.
Florin Cîţu a fost întrebat, joi seară, la Craiova, de ce a fost prelungită starea de alertă dacă situaţia epidemiologică este bună.
„Trebuie să fim vigilenţi în continuare. Am relaxat unele condiţii, dar este important să rămânem vigilenţi şi este important să ne vaccinăm, este singura soluţie de a scăpa de pandemie. Aceste restricţii pe care le impunem nu ne salvează de pandemie, doar vaccinarea ne salvază de pandemie”.
„Dacă ne uităm la campania de vaccinare prin filtrul cu numărul de persoane infectate zilnic, merge foarte bine. Dar depinde doar de noi să nu avem un val patru, pentru că avem vaccin. Dacă ne vaccinăm, nu vom avea un val patru. Este atât de simplu”, a mai declarat Florin Cîțu.
Starea de alertă a fost prelungită, cu 30 de zile
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 7 iulie 2021, Hotărârea numărul 44. Prin acest document se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile. Cele trei de zile de aplică începând cu data de 12.07.2021. Autoritățile au adoptat și măsurile de prevenire și control necesar a fi aplicate în contextul epidemiologic actual.
Principala modificare față de măsurile aflate în vigoare vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
În context, trebuie subliniat că autoritățile sunt îngrijorate din cauza tulpinii Delta. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a tras trage un semnal de alarmă în acest context. Mai exact, potrivit CNCAV, în România, au fost confirmate 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României