De ce a mințit primarul USR al Brașovului. Reacția uluitoare a lui Dan Barna

Allen Coliban a reușit să uimească pe toată lumea atunci când l-a învins pe fostul primar PD-PNL al Brașovului George Scripcaru. Un „no name” împotriva unui baron local, o poveste demnă de promovat. O victorie surprinzătoare a USR într-un fief liberal era o știre care alimenta visele multor progresiști. Părea că sloganul „O Românie fără hoție” este cheia de aur cu care se poate deschide mințile oamenilor și obține suficiente voturi pentru a determina un nou viitor pentru România.

Numai că așa cum știm, viața bate filmul…

„O Românie fără hoție” este un slogan frumos, dar găunos.

Ex-senatorul USR Allen Coliban, actualul primar al Brașovului a fost prins cu o minciună cât casa, atunci când a venit vorba despre studiile sale. A pretins că este absolventul unei facultăți din care a fost exmatriculat. ”Domnul Allen Coliban a început în anul 1998 studiile, le-a întrerupt de mai multe ori, iar în anul 2009, în anul 5 de facultate, a fost, în final, exmatriculat cu decizia UPB nr. 177 din 19.03.2009, din cauza faptului că nu a promovat un număr de discipline în final. El, după 2005, nu a mai cerut să refacă. UBP îi incurajează pe studenţi şi nu îi exmatriculează imediat, pentru că se porneşte de la ideea că poate totuşi se întorc la studii. Doar că, în cazul domnului Coliban, din 2005 până în 2009 nu a mai dat vreun semn”, a explicat prodecanul Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București, Ciprian Dobre pentru „Adevărul”.

Allen Coliban și-a editat CV cu greu. La fel de greu a dat explicații. Clarificări despre licență și CV: „Sunt absolvent de facultate. Sunt licențiat la Facultatea de Management a Universității Transilvania, Brașov și am urmat timp de 5 ani școlari cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica București. Așa ar fi trebuit să sune prezentarea educației mele și regret faptul că nu am fost clar în CV-ul meu, de la bun început, pe acest subiect. Mai multe explicații în video. Îmi cer scuze pentru această greșeală, îmi pare rău dacă v-am înșelat încrederea. Nu pot schimba greșelile din trecut. Tot ce pot face este ca pe viitor să vă demonstrez că sunt într-adevăr diferit de cei care ne-au condus până acum.”

Întrebarea corectă este în ce măsură mai poate fi crezut un senator al României care a mințit în mod constant în privința studiilor sale timp de patru ani, care a spus oamenilor că el îi poate scăpa de cei care mint și fură, dar care speră să demonstreze în viitor că a înțeles din greșelile trecutului. A cerut de două ori votul oamenilor, mințindu-i.

Nu este un fapt izolat în societatea românească ca cineva să mintă în privința studiilor, pentru că verificarea unui CV în cazul persoanelor publice este cvasi-inexistentă. Așa cum a demonstrat Evenimentul Zilei, acest timp de impostură se regăsește și în presă. Sabin Orcan, unul din cei mai agitați ziariști atunci când vine vorba despre corupție s-a scăldat în aceeași minciună: a pretins că a terminat o facultate pe care a frecventat-o doar în anul întâi. Nu și-a cerut scuze, a trecut totul sub tăcere…

Oare Allen Coliban s-a gândit că cel mai corect gest este să demisioneze? Că o greșeală în politică se plătește într-un mod foarte simplu: înțelegând consecințele și retrăgându-te…

Spuneam în titlu că Dan Barna, președintele USR a avut o reacție uluitoare. Este o metaforă. De fapt, nu a avut nici o reacție. Că doar „O Românie fără hoție” este doar un slogan!