De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a oferit detalii complete despre incidentul în care a murit afaceristul Silviu Prigoană, ca răspuns la criticile aduse de jurnalista Anca Alexandrescu de la Realitatea Plus, care i-a acuzat de incompetență pe salvatori.
Silviu Prigoană a decedat marți, 12 noiembrie, în jurul orei 15:30, într-un restaurant din Brașov, după ce echipele de intervenție au efectuat manevre de resuscitare timp de 50 de minute.
„Potrivit expertizei medicale, Silviu Prigoană a suferit un atac de cord, date fiind și antecedentele medicale. Deci nu s-a înecat cu mâncare, așa cum s-a presupus inițial”, a transmis Digi24, după ce marți, Realitatea TV, Antena 3 și Digi24 au spus că omul de afaceri a murit la un restaurant, după ce s-a înecat cu mâncare.
Jurnalista de la Realitatea Plus a comentat întreaga situație pe rețelele sociale, afirmând că „procedurile lui Arafat își arată din nou „eficiența”. Potrivit acesteia, echipajul de intervenție ar fi ajuns prea târziu la fața locului și nu avea un medic în componență.
În replică, DSU a afirmat că Anca Alexandrescu „distorsionează” în „mod vădit tendențios întregul proces al alertării și intervenției echipajelor paramedicale și medicale la cazul petrecut în data de 12 noiembrie”.
DSU a relatat incidentul
Instituția a relatat că, în data de 12 noiembrie, la ora 14:11, dispeceratul din Brașov a primit un apel la 112 prin care se solicita intervenția de urgență pentru o persoană aflată în stare de inconștiență în localitatea Bran-Șimon.
Având în vedere gravitatea cazului, la ora 14:13 au fost trimise două echipaje: un echipaj SMURD tip B2 de prim ajutor calificat, aflat în apropiere și echipat inclusiv cu un defibrilator, și o ambulanță de tip C2 de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Brașov, dotată cu medic, aflată însă la o distanță mai mare, în municipiul Brașov, fiind cel mai apropiat echipaj cu medic disponibil.
La ora 14:19, echipajul SMURD din Moeciu, cel mai aproape de locație, a ajuns primul la fața locului. Cei trei paramedici au început imediat manevrele de resuscitare. La 22 de minute după alertare, a sosit și ambulanța C2 a SAJ Brașov, echipată cu medic, care a preluat și continuat manevrele de resuscitare.
Potrivit DSU, „sistemul integrat a făcut tot posibilul să salveze viața persoanei aflată în stop cardio respirator, asigurând cea mai importantă intervenție și anume, defibrilarea în cel mai scurt timp posibil, dar si trimițând un echipaj cu medic, care să completeze manevrele avansate de resuscitare”.
Instituția a explicat, de asemenea, că este imposibil ca fiecare ambulanță să fie dotată cu un medic și că acest lucru nu este realizabil în nicio țară din lume.
„Dacă interpretăm spusele jurnalistei, atunci ar trebui să avem medic pe fiecare ambulanță, ceea ce este absolut imposibil, neexistând astfel de abordare nicăieri în lume, fie să trimitem o ambulanță cu medic, fără a ține cont de distanță și timp”, a transmis DSU.
Astfel, DSU o acuză pe jurnalista Anca Alexandrescu de manipulare și de generarea de confuzie în spațiul public. Potrivit instituției, afirmațiile conform cărora SMURD nu dispune de medici, deși acest aspect a fost clarificat de numeroase ori anterior, denotă un caracter tendențios al declarațiilor.
„Tehnicile de manipulare folosite prin atacuri la persoană, care cuprind și informații insuficiente, generează un climat de neîncredere în rândul populatiei și, implicit, aduc prejudicii imaginii întregului sistem național integrat de urgență.
Asigurăm întreaga populație că protejarea și salvarea vieții cetățenilor reprezintă principalul obiectiv pentru instituția noastră, iar pregătirea profesională a echipajelor specializate, de diferite niveluri de competență, care execută astfel de misiuni va continua neintrerupt”, subliniază DSU.