Potrivit ordonanței Executivului, angajații vor plăti din 2018 un impozit pe venit redus de la 16% la 10%, dar contribuția la pensii datorată de angajat crește de la 10,5% la 25%, iar contribuția la sănătate se majorează de la 5,5% la 10%.
Astfel, deși cota totală a contribuțiilor sociale obligatorii scade cu 2 puncte procentuale – de la 39,25% la 37,25% -, analiștii fiscali și sindicatele susțin că salariile vor scădea după aplicarea tuturor acestor modificări. Asta în timp ce alte voci susțin că va exista chiar o ușoară creștere.
Majorarea salariilor bugetarilor, anulată de transferul contribuțiilor
Reprezentanții funcționarilor publici susțin că această comasare a contribuțiilor și trecerea lor exclusiv în sarcina angajaților a fost decisă ca urmare a cheltuielilor mult prea ridicate pe care le va atrage aplicarea Legii salarizarii bugetarilor, începând din ianuarie 2018. Astfel, cei mai afectați de această măsură vor fi angajații din sistemul bugetar, ale căror salarii nu numai că nu vor crește, dar este posibil chiar și să scadă pe anumite segmente, ca urmare a trecerii contribuțiilor la salariat.
Potrivit Sindicatului Naţional al Funcționarilor Publici (SNFP), creșterea salarială de 25% aferentă anului 2018, ca urmare a aplicării Legii salarizării bugetarilor va fi anulată de comasarea contribuțiilor. În consecință, sindicaliștii cer Ministerului Muncii să vină cu o ordonanță prin care să suplimenteze fondul de salarii cu 25%, sumă necesară acoperirii plății contribuțiilor sociale de către angajați. Adică exact același lucru pe care îl cere și Guvernul patronilor (să majoreze salariile brute ale angajaților ca să amortizeze plata contribuției), deși nu îi poate obliga legal.
În caz contrar, spun funcționarii publici, salariile la stat vor stagna în 2018 sau vor scădea deși Legea salarizării prevede creșterea acestora. SNFP amenință totodată că va da în judecată Ministerul Muncii, în caz contrar, și că va organiza acțiuni de protest în toată țara, care vor bloca administrația publică și locală.
PFA-urile și profesiile liberale, faorte afectate de schimbările fiscale
Printre categoriile speciale de angajați care ar putea fi afectate de noile prevederi se numără și cei care actualmente sunt scutiți de impozitul pe venit, cum ar fi programatorii și cei din cercetare-dezvoltare.
În cazul lor, menținerea nivelului net salarial ar antrena costuri suplimentare pentru angajator. ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) estimează costuri suplimentare (neprogramate) de 10% pentru industria IT, care ar putea încetini creșterea acesteia.
Noua legislație aduce modificări fiscale și la nivelul PFA-urilor și în cazul celor care obțin venituri din activități independente sau care au profesii liberale. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, aceste categorii de contribuabili vor plăti CAS de 25%, la un venit cel puțin egal cu salariul minim pe economie (care va crește cel mai probabil la 1.900 de lei) și CASS de 10%, raportat la salariul minim.
Totodată, persoanele care desfășoară activități independente, dar și PFA-urile nu vor mai beneficia de scutire de la plata contribuțiilor dacă au, în același timp, și un contract de muncă și sunt și angajați.
Simulator de plată a contribuțiilor Romanian Software
Dacă sunteți interesați să faceți diverse simulări ale veniturilor pe baza modificărilor duse de ”Revoluția Fiscală”, Romanian Software și CalculatorVenituri.ro au updatat aplicația CalculatorVenituri.ro pentru ca aceasta să permită efectuarea de calcule complexe, care țin cont și de deducerile personale.
Romanian Software este furnizor de soluții software de ultimă generație în domeniul resurselor umane și unul dintre liderii pieței românesti de soluții de acest tip. Compania a fost înființată în urmă cu mai bine de 12 ani și are la ora actuală aproximativ 500 clienți și circa 140 angajați și colaboratori, administrând datele a peste 120.000 de angajați din România. Printre clienții săi se numără firme și instituții de renume precum: eMAG, Altex, Universitatea București, Alro Slatina sau Nuclearelectrica.
Romanian Software a lansat în 2015 o aplicație mobilă pentru calcularea veniturilor, disponibilă și online, pentru a veni atât în sprijinul managerilor, cât și al freelancerilor și micilor antreprenori. Calculatorul de venituri este disponibil online pe site-ul https://www.calculatorvenituri.ro/, iar aplicația mobilă poate fi descărcată gratuit de pe platformele Google Play și Apple Store. Atât varianta mobilă, cât și cea online sunt foarte utile întrucât îi ajută pe utilizatori să adopte rapid decizii privind negocierile salariale, să optimizeze bugetele de beneficii și să analizeze comparativ costurile cu diverse structuri de remunerare: salarii, drepturi de autor, PFA sau convenții civile.