Beneficiile includerii în alimentaţie a diferitelor specii de compuși vegetali
Studiul, condus de Naomi May, candidat la doctorat în cadrul Facultății de Științe Medicale, Indigene și ale Sănătății, a constatat că diferite specii de compuși vegetali au fost asociate cu diverse efecte antioxidante, cum ar fi prevenirea morții celulare induse de stresul oxidativ în celulele asemănătoare neuronilor, eliminarea speciilor reactive de oxigen și azot și chelarea ionilor metalici.
Acești compuși contribuie la deteriorarea neuronală și la evoluția bolilor cerebrale.
Cercetătorii au utilizat spectrometria de masă pentru a măsura speciile individuale de compuși vegetali, pentru a determina care specii sunt asociate cu diferite efecte antioxidante și neuroprotectoare.
Studiul s-a axat pe șase alimente specifice pe bază de plante – pruna Queen Garnet, piperul negru, cuișoarele, socul, salvia și melisa – și a constatat că acestea au efecte antioxidante și protectoare asupra creierului.
De asemenea, studiul a analizat suplimentele alimentare complementare fără prescripție medicală derivate din aceste plante, inclusiv două amestecuri bogate în astragalus și balsam de lămâie.
Quercetina, un compus asociat cu prevenirea morții celulare
Suplimentul de astragalus a avut cele mai mari rate de fenolici, urmat de prunul Queen Garnet, soc și cuișoare. Aceste produse vegetale erau bogate în derivați ai unui compus numit quercetină, care a fost asociat cu prevenirea morții celulare induse de stresul oxidativ și cu chelarea ionilor de cupru, scrie MedicalXpress.
Piperul negru a avut cea mai mare concentrație de terpene, urmat de cuișoare și salvie, care a fost asociată cu reducerea speciilor reactive de oxigen.
Aceasta este prima cercetare care analizează relația dintre aceste specii de compuși și diferitele capacități antioxidante ale acestor plante.
Înțelegerea profilului fitochimic al alimentelor vegetale este vitală pentru înțelegerea modului în care acestea aduc beneficii și stimulează sănătatea creierului.