„Dacă acum 70 de ani managementul era abordat într-o formă statică, ierarhică, clară, astăzi managementul modern are abordări total diferite. Trebuie legat de coaching, mentoring, dezvoltare personală, de colaborare și nu directive. Sunt lucruri pe care trebuie să le aducem în România, deoarece sunt alții, din fericire, înaintea noastră”, explică Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings.
El este de părere că în ziua de astăzi, pentru a avea succes, oamenii trebuie să aibă o abordare pluridisciplinară și chiar transdisciplinară. Acest lucru se observă și în piața muncii, unde o simplă specializare nu mai este suficientă, angajatul trebuie să ofere companiei cât mai multe avantaje. De ce? Deoarece companiile tind să-și eficientizeze cât mai mult din procese, iar pentru a realiza acest lucru, se folosesc de tehnologia de ultimă oră, inovațiile în materie de business, dar și de oameni bine pregătiți.
De ce depinde randamentul unei afaceri?
„Atunci când discutăm despre randament discutăm despre creșterea productivității globale a unei companii. Când ești singur e relativ simplu să faci lucru: îți planifici timpul, nu depinzi de alții, ai un randament, poate, de 80%. Cu cât echipa este mai mare și cu cât lipsește știința managementului și nu există organizare, cu atât scade randamentul și poți ajunge la 0%”, atenționează Virgil Profeanu.
El este unul dintre managerii din „noua generație” din România, care pune accent pe pregătire și specializare, pe dezvoltare și expertiză. Noile tehnici disponibile în cultura organizațională pun pe picioare alte tipologii de lideri, diferiți față de cei din generațiile trecute. Virgil Profeanu vede aceste schimbări ca fiind naturale:
„Totul se schimbă. Astăzi avem la dispoziție computere ultra performante. Astăzi avem în domeniul producției roboți care învață să lucreze de la oameni. Trebuie să ne adaptăm și să le folosim în interesul nostru. Cum ar fi să lucrăm doar 4 zile pe săptămână și să câștigăm mai bine?”, se întreabă managerul.
Ford, unul dintre marii gamechangeri ai managementului
Cum pot angajații să dea un randament mai mare dacă lucrează mai puțin, s-ar întreba unii dintre noi. Ei bine, spune Profeanu, acest lucru s-a mai întâmplat deja în trecut și a fost dovedit ca fiind fezabil de către unul dintre marii gamechangeri ai lumii afacerilor, care a schimbat industria auto, mijloacele de producție și managementul în sine. Numele său a fost Ford.
„Ford a demonstrat și a crescut productivitatea reducând munca de la 10-12 ore pe zi 7 zile pe săptămână la 8 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. El a inventat managementul modern. El a pus linia de producție pe flux, a gândit cum să crească productivitatea și calitatea specializând oamenii, făcându-i foarte bine pregătiți pe un anumit domeniu. În ziua de astăzi constatăm că avem nevoie de oameni care să aibă o pregătire multidisciplinară. O abordare de genul pluridisciplinaritate îți poate permite să țințești ceva mai mult de atât și anume transdisciplinaritatea”, explică fondatorul VEGO Holdings.
Abordarea transdisciplinară a angajaților
Diviziunea muncii și liniile de producție au fost inovații din lumea businessului pe care Ford le-a adus, însă succesul său nu a depins numai de ele. Ford a vrut ca orice mașină produsă în fabricile sale să fie accesibilă angajaților săi, în primul rând, și după clienților. Le-a oferit salarii bune pentru vremea respectivă și le-a redus timpul de lucru. Ce a observat? Că randamentul companiei crește datorită angajaților săi.
„Înainte de Ford erau doi meșteri care știau de toate și făceau o mașină. Oamenii erau global pregătiți să asambleze o mașină. Ford a înțeles că este greu să ai oameni care să aibă o pregătire totală, globală și că unii sunt dispuși să facă sudură. S-a dus și a inventant specializarea și vârful ei, experiza. Astăzi, societatea umană s-a dezvoltat atât de mult și avem atât de multe lucruri prefabricate încât este nevoie ca oamenii să aibă mai mult de o specializare. Dacă omul se specializează în mai multe domenii, activează într-unul în care el devine expert, dar are și alte specializări, el va avea un limbaj comun cu ceilalți experți”, ne transmite Profeanu.
În viziunea sa, a managementului modern, angajații trebuie să se specializeze pe cât mai multe domenii de activitate. Nu pentru a deveni toți niște homo universalis, ci pentru a se putea înțelege mult mai eficient cu colegii din alte departamente. Într-un astfel de colectiv, Virgil Profeanu vorbește despre transdisciplinaritate, despre capacitatea unui angajat de a înțelege problemele celorlaltor departamente și de a avea înțelese, la rândul său, problemele proprii de restul echipei.