Explicația științifică, pe care mulți o cunosc, este că alcoolul are un efect temporar, care face o parte a creierului să resimtă foamea şi nevoia de a merge la toaletă. Aceste activităţi sunt controlate în hipotalamus, care reglează totul, începând de la apetitul sexual, temperatura organismului şi până la pofta de mâncare. Healthdigest explică de ce tindem să mâncăm mai mult după ce am băut câteva pahare de vin sau bere.

În primul rând, alcoolul ne elimină toate inhibițiile, ceea ce înseamnă că eliminăm orice restricții alimentare și obiective de alimentație sănătoasă pe care le-am putea avea în mod normal. Când nu bem, am putea alege să mâncăm una, două aripioare de pui. După câteva beri, simțim nevoia să mâncăm tot ce avem în față, în porție dublă. Nu e nicio surpriză faptul că alcoolul deshidratează, iar asta explică numeroasele plimbări la baie, după ce dăm pe gât pahar după pahar.

Consumul de vin duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Deoarece alcoolul este diuretic, trebuie înlocuite acele lichide pierdute. În caz contrar, începem să confundăm setea cu foamea. În plus, alcoolul reduce zahărul din sânge, crescând pofta de carbohidrați pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge.

Consumul de vin cauzează scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că organismul se concentrează asupra metabolizării caloriilor provenite din alcool înainte de cele provenite de la alimente. Un studiu realizat de Universitatea Purdue a descoperit că un consum moderat de alcool intensifică gustul sării şi al grăsimilor, motiv pentru care şunca şi omleta din dimineaţa următoare sunt atât de gustoase.

Alcoolul modifică hormonii poftei de mâncare și neuronii legați de foame

Un studiu din 2004, publicat în Alcohol Journal de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton, a descoperit că o substanţă chimică din creier, numită galanina (secretată de hipotalamus) ar putea sta în spatele poftei de alimente grase şi de alcool.

Alcoolul poate declanșa anumiți neurotransmițători din creier, ceea ce va spori senzația de foame. Potrivit unui articol din 2017 din revista Nature, șoarecii care au primit alcool, timp de trei zile, au mâncat semnificativ mai mult. Cercetătorii s-au uitat la țesutul cerebral al șoarecilor și au descoperit o activitate crescută a neuronilor AgRP, care dau senzația de foame intensă.

Alcoolul activează acești neuroni, ca atunci când ținem regim de slăbire. Când cercetătorii au limitat activitatea acestui neuron AgRP, iar șoarecii au primit alcool, aceștia nu au mâncat mai mult.

Cum să reduceți apetitul legat de alcool

Pentru a reduce senzația de foame legată de consumul de alcool, puteți începe seara cu o cină sănătoasă și echilibrată, cu proteine ​​și carbohidrați.  De asemenea, puteți face asta amestecând jumătate din berea pe care vreți să o beți cu ghimbir.

Ficatul procesează aproximativ un pahar de alcool pe oră, așa că încercați să nu depășiți această cantitate! Nu există nimic care să oprească sau să încetinească procesul prin care ficatul trebuie să treacă pentru a transforma fiecare miligram de acetaldehidă otrăvitoare în acid acetic. Este de preferat ca în timp ce beţi alcool să consumaţi multă apă.

Alcoolul, asociat cu o reducere a volumului total al creierului

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania, consumul de alcool poate îmbătrâni creierul mai mult decât s-ar crede. Echipa a descoperit că un consum de alcool ușor până la moderat a fost asociat cu o reducere a volumului total al creierului, asocierea fiind mai puternică la un nivel de consum mai ridicat.

Astfel, participanții la studiu care au crescut consumul de alcool, de la o jumătate de pahar (o unitate de alcool) la un pahar plin, (două unități), au avut funcția creierului afectată, îmbătrânind-o cu aproximativ doi ani. Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism recomandă femeilor să consume, în medie, nu mai mult de un pahar pe zi.