Radu Florescu, CEO Centrade-Cheil
După Super Tuesday, am fost întrebat de ce este Donald Trump în fruntea clasamentului candidaților din Partidul Republican și cât de strânsă va fi lupta finală la alegerile generale din toamnă.
Știu că ochii tuturor sunt îndreptați anul acesta pe alegerile generale din Statele Unite ale Americii și asta nu numai datorită rolului său la scară globală cât mai ales particularităților acestor alegeri. Alegerile de anul acesta din Statele Unite vor fi consemnate în istorie cel puțin ca atipice. De obicei, partidele își aleg candidații cu mult înainte de alegerile primare, însă anul acesta, au fost chiar 17 candidați la un moment dat, iar jocurile nu pot fi considerate făcute nici chiar după SuperTuesday.
Tehnic, după SuperTuesday au rămas în cursă 4 candidați din partea Partidului Republican, al cărui vârf de lance este, conform datelor, Donald Trump și doar 2 candidați democrați – Hillary Clinton și Bernie Sanders. De ce acest excedent de candidați în Partidul Republican? Pentru că față de alegerile precedente, piața media, comitetele de acțiune politică – super PAC – și mediul digital au facilitat accesul în cursă pentru candidați din afara Partidului Republican. De facto, în Congres și în Senat, Partidul Republican este divizat în trei – facțiunea principală cu cei mai mulți membri, facțiunea Tea Party și aripa mai conservatoare. Această divizare internă a dus la un ”război civil” în interiorul Partidului Republican și a creat un vid pe care s-au grăbit să îl umple personaje excentrice dar inconsecvente precum miliardarul Donald Trump sau Ben Carson care a ieșit din cursă deja. Putem bănui că Donald Trump a beneficiat de o bună expunere media gratis, în mare parte datorită mesajelor sale îngrijorătoare dar care fac rating și atrag publicul. De altfel, o analiză recentă a arătat că Trump are o retorică bogată dar fără fond și că 80% din ceea ce spune sau promite reprezintă fie neadevăruri, fie minciuni evidente.
La fel de interesant este și faptul că deși Trump are un mesaj antisistem, care ar fi putut fi pe placul alegătorilor republicani – speriați de instabilitatea economică, de amenințările teroriste și prblemele de imigrație –mulți dintre votanții republicani au o părere atât de proastă despre el încât vor prefera să nu voteze. Acest vot negativ îi va asigura cel mai probabil victoria ui Hillary pentru că, în continuare, cel mai plauzibil scenariu este ca în alegerile generale să candideze Donald Trump și Hillary Clinton. În concluzie, problemele din interiorul Partidului Republicani îi vor face să piardă pe mâna lor.
De partea cealaltă, Hillary Clinton are toate calculele de partea sa. Deja, stă mai bine decât Obama la alegerile din 2008, este percepută ca o persoană competentă, cu experiență, dar greu de plăcut. Mulți dintre alegători – în special cei tineri – îi împărtășesc cu greu părerile însă și sunt mai degrabă atrași de Bernie Sanders, un socialist de 74 de ani. Acest semnal spune foarte mult despre așteptările americanilor de la viitorul președinte. Democrații consideră însă că pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor, majoritatea alegătorilor va opta pentru votul rațional și o vor alege pe Hillary, mult mai potrivită pentru Casa Albă spre deosebire de un candidat instabil. Pentru a câștiga, Hillary are nevoie de voturile afro-americanilor și de cele ale populației de origine latină iar SuperTuesday a venit cu o primă confirmare în acest sens. La SuperTuesday, alegătorii afroamericani și cei de origine latină l-au sancționat pe Trump, votând pentru Hillary. Hillary a câștigat 87% din voturile afroamericanilor la SuperTuesday, un procent mai mare decât a avut Obarack Obama în 2008. ȘI chiar dacă Bernie Sanders are un discurs pe placul multora, Hillary rămâne în poleposition pentru Casa Albă.
O fi bine sau nu, am învățat deja câteva lucruri esențiale din alegerile din SUA de anul acesta. Am văzut cum campania a degenerat în insulte, în știri cu titluri incendiare tip tabloid care demonstrează încă odată că, în politică, prostia nu e un handicap. Întotdeauna , am crezut în loialitate față de propria țară. Față de un candidat în alegeri însă, trebuie să rămânem lpoiali doar atunci când acesta o merită. Am învățat că nu trebuie să te lași orbit de patriotism până într-acolo încât să uiți de principii și să nu mai deosebești binele de rău. Trump, dar și alții, au demonstrat în mod clar că o persoană care suferă de paranoia înțelege foarte puțin din ceea ce se întâmplă în jurul lui. Statele Unite, care este o țară de imigranți, a ajuns să pună sub semnul întrebării beneficiul deschiderii față de cei din alte țări care vin în America.
Cred că este timpul să facem un pas înapoi și să ne uităm cu atenție la istoria noastră. Adevărul este că imigrația a fost dintotdeauna o problemă în Statele Unite……..întrebați-i pe amerindieni.