Răspunsul este, de obicei, comoditatea. Un blender vertical, cunoscut și sub denumirea de blender manual, este suficient de mic pentru a fi depozitat într-un sertar încăpător și suficient de ușor pentru a fi scos cu o singură mână. Între timp, construcția sa simplă și capacitatea de a amesteca direct într-o oală, bol sau borcan îl fac mult mai ușor de curățat.

Pentru cei care au deja un blender de blat, dar nu așteaptă cu nerăbdare să-l scoată sau să-l spele după aceea – mai ales pentru sarcini mici și rapide de amestecare – un blender vertical este o alternativă la îndemână. 

Dacă nu deții un blender de blat și vrei un instrument care poate îndeplini 90% din aceleași funcții, cu mai puțină agitație și mai puțin spațiu, un blender vertical este exact ceea ce ai nevoie. Sau poți alege un mixer vertical. Dar astăzi vorbim despre blendere.

La ce sunt bune blenderele verticale?

Supe cremoase, făcute mai ușor

Dacă tu și ai tăi iubiți supa catifelată, cum ar fi o supă reconfortantă de roșii sau de dovleac, nu există absolut nicio modalitate mai ușoară de a obține acea textura cremoasă de lux decât cu un blender vertical. Multe dintre rețetele de supă necesită sotarea aromelor într-o cratiță, apoi adăugarea ingredientelor primare și bulionul sau alt lichid în aceeași oală și fierberea înainte de amestecare. Un blender vertical vă permite să faci supa piure chiar în oala de gătit prin scufundarea baghetei cu lame direct în amestecul de supă. Compară asta cu procesul făcut cu un model de blat.

În plus, un blender de blat poate face mizerie și poate stropi tot blatul atunci când încerci să faci supă. Este recomandat ca vasul să nu fie umplut mai mult de jumătate. Deși nu este nimic în neregulă cu această abordare, înseamnă că poate fi necesar să amesteci supa în loturi, în funcție de randamentul blenderului, ceea ce face ca procesul să consume mai mult timp. Între timp, un blender vertical poate fi utilizat într-un recipient deschis prin proiectare, eliminând necesitatea de a lua orice măsuri de precauție în legătură cu stropii.

Maioneză de casă fără efort

Este posibil să faci maioneza în câteva moduri diferite – într-un blender de blat, într-un robot de bucătărie sau chiar manual folosind un tel.

Dar aceste abordări vin cu dezavantaje semnificative. Aparatele mai mari nu funcționează bine decât dacă faci un lot destul de mare de maioneză. Este puțin probabil ca un volum mai mic de ingrediente să intre în contact direct cu lamele, ceea ce face ca gălbenușul de ou și sucul de lămâie să zboare în sus și să împroște pereții în loc să rămână în apropierea lamelor unde trebuie să fie. Baterea manuală, deși poate produce o textură mai dorită, este obositoare. Și toate metodele de mai sus depind de adăugarea uleiului într-un mod lent și constant, ceea ce necesită multă răbdare și control.

Un blender vertical, pe de altă parte, nu se simte doar capabil, ci și dornic să facă treaba, producând o maioneză cremoasă și delicată – cât de puțină sau cât de multă vrei – în timp record. În loc să adaugi uleiul într-un ritm încetinit, îl poți pune pur și simplu din prima în bolul de amestecare împreună cu restul ingredientelor. 

Smoothies chiar în pahar

Vrei să elimini un pas din rutina ta de smoothie-uri de dimineață? Aruncă fructele congelate, iaurtul, spanacul, ghimbirul și orice altceva poftești direct într-un pahar suficient de lat pentru a încăpea capul blenderului. Coboară bagheta de amestecare în pahar și amestec. Vei obține o băutură direct în pahar, fără vase de curățat sau lame interconectate de dezasamblat. Doar desprinde bagheta blenderului când ai terminat și spal-o rapid.