De ce ar trebui să nu mai luați aceste suplimente dacă aveți insomnie. Semnal de alarmă tras de medici

Sursă: Dreamstime

Unul dintre cele mai cunoscute suplimente pe care le ia tot mai multă lume ar putea provoca probleme nedorite asupra sănătății. Acest pericol este semnalat acum de experți.

Denumită și „hormonul somnului”, melatonina este apreciată pentru rolul benefic pe care îl are în tratarea insomniilor. Dar este și un puternic antioxidant care poate oferi o multitudine de alte beneficii, de la sănătatea ochilor, până la reglarea temperaturii corpului. Acum însă medicii lansează un avertisment, conform căruia utilizarea în exces a melatoninei, pentru a ne ajuta să dormim, ar putea duce la alte probleme legate de sănătate.

Melatonina este produsă la nivelul creierului de către glanda pineală, ca răspuns la întuneric, dar se găsește și în alte zone cum ar fi ochi, măduva osoasă și intestin, scrie WFTV.

Melatonina ajută la cronometrarea ritmurilor circadiene și la somn. În termeni simpli, ritmul circadian este ceasul interior al corpului, care ne ajută să știm când este timpul să dormim și să ne trezim.

Un raport recent din jurnalul medical JAMA arată că, în 2018, consumul de melatonină s-a dublat față de în urmă cu un deceniu.

National Institutes for Health (NIH) din SUA susțin însă că utilizarea melatoninei, ocazional, este benefică, însă consumul ridicat a fost asociat cu demența și alte probleme de sănătate.Producția de melatonină scade odată cu vârsta.

Ce s-a constat la persoanele care suferă de Alzheimer

Potrivit Clinicii Mayo, melatonina poate ajuta la insomnie și în unele tulburări de somn la copii. Dar unele cercetări sugerează tot mai frecvent că melatonina ar putea reduce confuzia și neliniștea în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, dar nu pare să îmbunătățească cunoașterea pentru cei care suferă de această maladie.

Poate cauza și efecte secundare grave

Pe de altă parte, melatonina poate cauza și efecte secundare, precum dureri de cap, amețeli și greață, conform Clinicii Mayo, care susține că melatonina ar trebui considerată un somnifer și ar fi bine să fie luată sub supravegherea medicului.

Alte efecte secundare mai puţin comune includ depresia instalată pe perioade scurte, tremur, crampe abdominale, iritabilitate, lentoare, confuzie şi dezorientare, hipotensiune arterială.

„În timp ce suplimentele de melatonină sunt considerate sigure și bine tolerate, au fost raportate o serie de efecte secundare, în special după doze mari și la pacienții cu factori de risc preexistenți pentru sănătate”, afirmă Naima Covassin, medic la Clinica Mayo.