„Aș putea să vă spun că nu toți bancherii sunt dobitoci și că majoritatea celor pe care îi cunosc sunt etici, deștepți, cu caracter și amuzanți, dar nu mă veți crede și aveți tot dreptul să nu credeți. Dacă toți bancherii sunt niște nesimțiți în care nu te poți avea încredere, și eu am fost un bancher, deci și eu sunt un nesimțit ne necrezut și nu aveți motive să îmi ascultați pledoaria.
Așa că iată o frază logică spusă de profesorul Gary Gordon de la Yale: «Dacă bancherii lacomi sunt cauza crizelor, atunci am avea câte o criză în fiecare săptămână».
Dacă teoria voastră despre criza financiară este că a fost cauzată de bancherii, atunci nu se explică de ce criza financiară a început în 2007-2008 și nu acum.
Cu siguranță aveți nevoie de un răspuns mai bun. Acesta începe prin a recunoaște că bancherii, ca toți oamenii, tind să aibă grijă de ei și este mai bine pentru societatea dacă sunt incluși într-un sistem în care interesul lor să fie canalizat spre țeluri pozitive decât negative. Și, invers, este îngrozitor dacă sunt într-un sistem în care energia lor este canalizată spre direcții greșite. Așa că vă veți gândi în ce direcție au fost de fapt canalizate interesele bancherilor.
Din păcate, persoanele care se gândesc des la acest lucru ajung la răspunsuri contradictorii. Un răspuns comun este că «bancherii au fost strict reglementați până de curând, după care nu au mai fost și dereglementarea a condus la dezastru». Fără îndoială, există un sâmbure de adevăr în acest răspuns, dar nu este destul de satisfăcător. Dereglementarea sistemului financiar nu este atât de recentă și o serie de măsuri de dereglementare – precum permiterea băncilor de a se implica în tranzacții cu proprietăți – sunt demonstrabile fără legătură cu criza.
Un alt răspuns, în contradicție cu primul, este că «bancherii ar fi fost în regulă dacă nu erau într-un sistem reglementat, dar reglementările intruzive au condus la criză». Există și alte versiuni mai puțin sofisticate ale acestei teorii – «criza a apărut în momentul în care guvernul a forțat băncile să împrumute proprietarii cu venituri mici».
Nici mai multe reglementări și nici mai puține reglementări nu trebuie să fie răspunsul corect. Gary Gorton are una dintre teoriile cu cei mai mulți adepți despre criza financiară – care a fost cauzată de «conducerea unor bănci din umbră», de vreme ce fostele «datorii insensibile la informații» au devenit dintr-o dată «sensibile la informații». În teoria sa, bancherii au fost mai mult tâmpiți, decât răuvoitori. Poate nici măcar tâmpiți“
Citiți comentariul integral aici
Citiți și Cum au controlat americanii LUMEA BANILOR în ultimii 80 de ani